Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Підтримка ветеранів: як інтегрувати військових у цивільне життя

Українці можуть допомогти ветеранам у переході від військової служби до цивільного життя

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Як українці можуть допомогти ветеранам

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

З 1 грудня розпочалась подача заяв на посади помічників колишніх військових на порталі Е-ветеран. Долучитися до ініціативи може кожен.

Про це зазначає пресслужба Міністерства у справах ветеранів України.

В межах повного запуску проєкту Мінветеранів із запровадження в Україні інституту помічника ветерана, заявки українців будуть розглянуті до 1 січня 2024 року. Цьогоріч проєкт реалізуватимуть у столиці та 10 областях України:

  • Вінницька;
  • Дніпропетровська;
  • Львівська;
  • Миколаївська;
  • Закарпатська;
  • Київська;
  • Сумська;
  • Полтавська;
  • Харківська.

У 2024 році Мінветеранів планує залучити до проєкту 15 тисяч українців. За принципом "рівний з рівним" волонтери надаватимуть демобілізованим воїнам допомогу в адаптації до мирного життя.

Наступного року проєкт розширять по всій території України.

Чому ринок праці для ветеранів обмежений

Раніше ми писали, що дослідження Українського ветеранського фонду показало, що 70% опитаних ветеранів вказали на проблеми з пошуком роботи після повернення з фронту. Також було виявлено, що 60% роботодавців готові наймати ветеранів, але лише 30% з них мають спеціальні програми для їхньої адаптації.

Ці дані свідчать про те, що, попри готовність допомогти ветеранам, існує розрив між декларативними намірами та реальною підтримкою.

77,5% опитаних ветеранів вказали на майбутні проблеми з пошуком роботи після повернення з фронту. Це вдвічі більше, ніж середній показник безробіття в країні.

"Ці цифри викликають тривогу, адже ветерани — це люди, які мають великий досвід, військову дисципліну та багато інших якостей, які можуть бути корисними на робочому місці. Проте, як показує практика, багато роботодавців не готові надавати ветеранам шанс", – заявила Руслана Величко-Трифонюк.

Вона додає, що, з одного боку, 97% роботодавців заявляють, що готові наймати ветеранів. Але з іншого, абсолютна більшість (65,05%) опитаних роботодавців досі не мали досвіду роботи з ветеранами й лише 18,1% з них мають спеціальні програми для адаптації ветеранів на робочому місці.

Ветеранам в Україні виплачують до 1 млн гривень

Також ми зазначали, що Мінекономіки повідомило, що ще 19 ветеранів та членів їхніх родин отримали гранти від держави на відкриття та розвиток бізнесу. Загалом переможцями грантової програми "Власна справа" стали 119 ветеранів, які отримають 47 млн гривень.

На грантові кошти переможці планують відкрити: піцерію, кафе, салон краси, масажний кабінет, поліграфічну компанію, а також запустити виробництво фруктової, овочевої пастили та соняшникової олії власного виготовлення.

Найбільш активними учасниками грантової програми є ветерани-підприємці з Львівської та Івано-Франківської областей, а також з Києва.

Серед 19 нових отримувачів грантової програми: 10 учасників бойових дій та 9 членів родин ветеранів.

Крім того, низка ветеранів отримали гранти на масштабування та модернізацію чинного бізнесу. Так, планують розвивати бізнес з очищення питної води та розширити послуги стоматологічної клініки та масажно-ортопедичного салону.

Нагадаємо, як отримати пільги ветерану війни. Також ми писали, що ветерани можуть не платити за лікування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.