Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ветерани війни мають право на пільги — як отримати послугу соціального відновлення

Учасники бойових дій та ветерани війни мають право на отримання широкого спектра пільг та фінансових виплат від держави

Фото: УНІАН

Ветерани та УБД мають право на низку пільг від держави

Фото: УНІАН

Ветерани війни та учасники бойових дій мають право на пільги та фінансову допомогу від держави. У першу чергу це безоплатне протезування, практика соціального відновлення тощо.

У інтерв’ю виданню Forbes міністерка соціальної політики Оксана Жолнович детально пояснила, які програми та механізми, спрямовані на адаптацію ветеранів, діють у нашій країні.

Чиновниця вкотре наголосила, що місцева влада повинна надавати весь спектр послуг, яких потребує ветеран, на рівні з усіма.

"Дуже важливо не сегрегувати людей. Не потрібно створювати окремих медзакладів, протезування можна проводити в уже існуючих, але за вищими тарифами. Зараз ми закладаємо втричі більший тариф на протезування військових, те ж саме стосується й пенсійних забезпечень, які є вищими", – сказала вона.

Вона зазначила, що держава гарантує ветеранам право на отримання всіх соціальних послуг, яких вони потребують.

"Але також виокремлюємо й специфічну – соціального відновлення захисника та родини ветерана. Бо всі члени сімʼї проживають великий стрес, а їхній побут та мислення трансформуються", – додала чиновниця.

Що таке послуга соціального відновлення

Жолнович пояснила, що послуга соціального відновлення дає змогу ветерану відновитися разом зі своєю родиною – йдеться про супровід соціальних працівників та психологів.

Чиновниця каже, що програма розрахована на 10 днів. Під час проходження курсу родина матиме змогу обговорити всі проблемні питання, які її хвилюють. Наприклад:

  • дружини часто не розуміють, що саме можна питати у військових, а що не варто;
  • як поводити себе у випадку тривоги та агресії тощо.

Раніше ми писали про те, як військові можуть отримати статус учасника бойових дій. Також ми повідомляли, чи можуть військовослужбовцям відмовити у наданні відпустки.

Пільги на проїзд

Раніше ми писали про те, що УБД мають право користуватися пільгами на проїзд, а саме:

  • 75% знижки від вартості пального, однак в межах норм для осіб, які мешкають у будинках, що не мають центрального опалення;
  • безплатний проїзд будь-яким транспортом загального користування приміського та міського сполучення, зокрема, автобуси, поїзди та інші види транспорту;
  • безплатний проїзд водним, повітряним, залізничним або ж міжміським транспортом один раз на два роки або ж раз на рік зі знижкою 50%.

Також особи, які мають статус УБД, можуть безплатно отримати електронний квиток в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду.

Комунальні послуги

Також вони можуть отримати пільги на комунальні послуги, зокрема:

  • знижка 75% на оплату за користування житлом;
  • знижка 75% на оплату за користування комунальними послугами;
  • першочергове забезпечення житловою площею осіб зі статусом УБД, що потребують поліпшення житлових умов;
  • можливість отримання позики на будівництво чи капітальний ремонт, яку погасити можна буде протягом 10 років, починаючи з 5 року після того, як сам процес будівництва був завершений;
  • можливість отримати першочергового права на вступ до кооперативів (в тому числі до житлово-будівельних).

Раніше ми писали про те, як військові можуть отримати статус учасника бойових дій. Також ми повідомляли, чи можуть військовослужбовцям відмовити у наданні відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.