Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Статус учасника бойових дій – хто його може отримати та які документи потрібні

Військовослужбовці, які брали участь у війні проти Росії, мають право на отримання статусу учасника бойових дій

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Статус УБД для військових

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час повномасштабного вторгнення влада розширила перелік осіб, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Так, окрім військових, що числяться в Збройних силах України, Нацгвардії та ДПСУ, отримати такий статус можуть і добровольці.

Ми зібрали інформацію про те, як можна отримати статус УБД.

Як оформити УБД та хто може це зробити

Учасниками бойових дій вважаються військові, які брали безпосередню участь у виконанні бойових завдань, що стосуються захисту України. Для того, щоб отримати статус УБД, військовослужбовцю треба для початку зібрати всі необхідні документи, далі він повинен повідомити про бажання отримати статус УБД командиру військової частини. Той, своєю чергою, має надати всі необхідні довідки та документи, які потрібні для отримання статусу учасника бойових дій.

Далі вашу заяву буде розглядати спеціальна комісія. Якщо з документами все гаразд, ви зможете отримати статус УБД, в іншому випадку документи будуть відправлені до міжвідомчої комісії, там вони будуть розглядатися повторно.

Які документи потрібні

Зазначимо, що іноді отримати статус учасника бойових дій не так просто, адже для цього необхідно зібрати велику кількість документів. Зокрема, ви маєте надати:

  • документи, що свідчать про ваше направлення у відрядження до зони бойових дій;
  • витяги з наказів Генерального штабу Збройних сил про залучення до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони;
  • витяги з наказів командувача Об'єднаних сил, командирів угруповань про прибуття до зони бойових дій;
  • матеріали спеціальних розслідувань за фактом контузій або поранення (для осіб, що отримали поранення в зоні бойових дій);
  • витяги з наказів керівника оперативного штабу з управління АТО, а також витяги з наказів Антитерористичного центру при СБУ (для осіб, що брали участь в АТО).

Також зазначимо, що отримати статус УБД як добровольця трохи складніше, адже для цього необхідно отримати звернення від трьох сторін, а саме:

  • звернення командира підрозділу, в якому особа проходила військову службу;
  • звернення командира територіальної бригади, до якої безпосередньо входить підрозділ, в якому особа проходила службу;
  • звернення керівника територіальної громади, де був створений добровольчий підрозділ.

Також зазначимо, що для отримання статусу учасника бойових дій особі також необхідно надати два свідчення військових, з якими вона проходила військову службу у підрозділі, а також виконувала завдання, які стосуються захисту України.

Чи можуть військовому відмовити у відпустці

Раніше ми писали про те, що кожен військовослужбовець, що наразі перебуває на службі, має повне право на отримання відпустки, яка в основному триває декілька днів. Однак іноді трапляються ситуації, коли боєць Збройних сил чи іншого формування не може отримати право на законний відпочинок через відмову командира. Юристка пояснила, чи є такі дії законними.

"Так, під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів", – зазначила юристка.

З її слів можна зрозуміти, що командир жодного з підрозділів не має права не надавати військовослужбовцю законну відпустку. Однак, якщо все ж її не вдається отримати, тоді особі рекомендується вимагати від командира пояснення, бажано у письмовому вигляді.

Нагадаємо, раніше ми писали про збільшення виплат військовослужбовцям. Також ми повідомляли, як змінився порядок виплат деяким військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.