Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Права мобілізованих: чи може військовий не сплачувати кредит

Для українських військовослужбовців доступна велика кількість пільг, зокрема вони пов'язані й з кредитними послугами

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж:Pro Війну

Чи може військових не сплачувати кредит

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж:Pro Війну

Від початку війни бійці Збройних сил України отримують грошове забезпечення, яке передбачено чинним законодавством. Однак, окрім цього, військові мають право на отримання численних пільг.

Про пільги, пов'язані з кредитними послугами, йдеться в Законі України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Чи можна не сплачувати кредит

Зазначимо, що згідно з чинним законодавством, військові, які наразі перебувають на службі, мають повне право на звільнення від деяких штрафних санкцій під час сплати за кредитом. При цьому бійці можуть не сплачувати:

  • проценти за користування кредитними послугами;
  • пеню, а також інші штрафні санкції.

Однак додамо, що в жодному разі особа не може бути звільнена від сплати самого тіла кредиту.

Крім того, саме право на отримання пільг за кредитними послугами можуть отримати лише особи, які наразі перебувають на службі. Тобто чоловіки, які перебувають у запасі чи резерві, не мають права на звільнення від сплати штрафних санкцій до того моменту, поки їх не буде мобілізовано.

Як отримати знижки на комунальні послуги

Раніше ми писали про те, що військовослужбовці, яким вдалося отримати статус учасника бойових дій, мають право на отримання пільг на комунальні послуги. Зокрема, вони можуть отримати знижки на їхню сплату.

Для отримання знижки, яка становить 75% від загальної суми, військовому зі статусом УБД необхідно звернутися до Пенсійного фонду України та подати дві заяви:

  • про надання пільг на житлово-комунальні послуги;
  • про внесення інформації до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на отримання пільг.

Також додамо, що під час подання таких заяв військовослужбовець повинен надати перелік необхідних документів, а саме:

  • довідку про взяття на облік ВПО;
  • договір про оренду житла;
  • довідку про сплату житлово-комунальних послуг;
  • а також інші документи, які підтверджують місце проживання військовослужбовця зі статусом учасника бойових дій, який намагається отримати пільги.

Крім того, право приймати такі заяви мають посадові особи виконавчих органів, а також міських, сільських, селищних рад та військових адміністрацій.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як українському військовому можна перетнути кордон під час воєнного стану. Також ми повідомляли, з чого складаються зарплати українських захисників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.