Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відпустки для військових — що робити захиснику, який захворів під час відпочинку

Військовослужбовці, які захворіли під час офіційної відпустки, обов'язково мають взяти відповідну довідку в поліклініці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військовому після хвороби мають продовжити термін відпустки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Трапляються випадки, за яких військовослужбовці захворіли під час відпустки. У такому випадку варто отримати відповідну довідку від лікаря у поліклініці.

Про це розповів засновник програми Kontra Application Security Training Дмитро Козятинський, який зараз служить у ЗСУ на посаді бойового медика у медичній службі "Ульф".

Військовий каже, якщо взяти в поліклініці довідку про хворобу, відпустку продовжать на ту кількість днів, які захисник витратив на лікування.

Як бути у випадку хвороби під час відпустки

Дмитро Козятинський наголошує, що військовий, який захворів під час законного відпочинку, повинен обов’язково зафіксувати цей факт у закладі охорони здоров’я.

"Не повторюйте моїх помилок, йдіть в найближчу поліклініку й отримуйте довідку про хворобу", — наголосив бойовий медик.

Що буде з відпусткою під час хвороби

Дмитро Козятинський наголосив, що довідку про хворобу військовий має завірити в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

"Після одужання ваша відпустка продовжиться на кількість днів, витрачених на хворобу", — запевнив військовослужбовець, який сам пережив хворобу під час відпустки.

Як ще отримати додаткові дні відпустки

Варто знати про те, що у військовослужбовців є законні підстави для збільшення тривалості відпустки.

"Можна отримати додаткові дні відпустки за донацію крові або її компонентів, для цього треба додати довідку про донацію до рапорту на відпустку", — пояснив бойовий медик.

Коли захисник може піти у першу відпустку

Раніше ми писали про те, що навіть під час воєнного стану захисники мають право на відпустки. Військовий може за один раз взяти для відпочинку лише 15 днів з основної відпустки. Загальна її тривалість 30 днів на рік.

Перший раз піти у відпустку військовий має право не раніше ніж через 3 місяці проходження ним служби.

Тривалість відпустки за сімейними обставинами – до 10 днів (без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець).

Три види відпусток для військових

Військовослужбовці мають право на оформлення трьох видів відпусток:

  • частина щорічної основної відпустки тривалістю до 15 днів;
  • з інших поважних обставин;
  • відпустка за сімейними обставинами, а саме – через смерть близького члена сім'ї; для одруження; вагітним військовослужбовицям для народження дитини та по догляду за дитиною.

Згідно з українським законодавством, під час дії воєнного стану бійцям ЗСУ можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Нагадаємо, як отримати відпустку за сімейними обставинами. Також ми писали, що українські військові можуть лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.