Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відпустки для військових — скільки днів можна відпочивати у 2023 році

Згідно з українським законодавстом, бійці ЗСУ мають право на щорічні оплачувані відпустки під час повномасштабної війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військові мають право на оплучавану відпустку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Однак, навіть у ці важкі для країни часи, військовослужбовці мають право на оплачувану відпустку.

Про це йдеться в законі України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб".

Які є види відпусток для військових

Під час дії воєнного стану, у 2023 році, бійцям ЗСУ надається:

  • щорічна відпустка тривалістю не більше 30 календарних днів;
  • відпустка за сімейними та іншими обставинами із збереженням грошового забезпечення, але не більше 10 днів.

Важливо знати про те, що відпустки військовим надаються без урахування часу, який треба витратити на дорогу додому в межах України, але не більше 2 діб в один кінець.

"Щорічна основна відпустка надається протягом календарного року частинами не більше 15 календарних днів, за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу", – йдеться у тексті закону.

У законі також вказано, що надання інших видів відпусток для військових припиняється, окрім таких:

  • відпустки військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та в разі якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, – одному з них за їх рішенням);
  • відпустки для лікування у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Відпустки курсантів

В українському законодавстві курсантам військових вишів надається канікулярна відпустка двох видів:

  • зимова – тривалістю не більше 10 календарних днів;
  • літня – не більше 20 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець (окрім курсантів, які мають навчальну заборгованість).

Відпустка для лікування

Крім того, військовий має право на відпустку для лікування на підставі висновку ВЛК через хворобу або для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) із збереженням грошового та матеріального забезпечення.

Тривалість такої відпустки напряму залежить від характеру захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва).

Цікаво, що військовий має право безперервно перебувати у лікарні або у відпустці для лікування після поранення не більше 4 місяців поспіль. Після завершення цього терміну, боєць ЗСУ підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання щодо придатності його до військової служби.

Варто знати й про те, що після видання наказу про звільнення військовослужбовця з військової служби відпустка для лікування у зв’язку з хворобою або відпустка для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) не надається.

Хто має право на відпустку в 60 днів

Раніше ми писали про те, що згідно із текстом нового закону, військовослужбовці, які будуть звільнені з військової служби після демобілізації, зможуть оформити оплачувану відпустку терміном 60 календарних днів.

Термін відпустки, яку отримають військовослужбовці після скасування воєнного стану, буде зараховуватися до страхового стажу. Це означає, що звільнені військовослужбовці зможуть отримати пенсію на загальних підставах. Військовослужбовці, які були призвані на військову службу, можуть отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки.

Нагадаємо, як отримати відпустку за сімейними обставинами. Також ми писали, що українські військові можуть лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.