Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військовослужбовцям змінили терміни перебування на лікуванні – про що треба знати

Набули чинності зміни до законодавства, які встановлюють нові терміни тривалості відпустки для військових, які перебувають на лікуванні

Фото: УНІАН

Військовим збільшили термін відпустки для лікування

Фото: УНІАН

Для українських військових збільшили термін безперервного перебування на лікарняному. Набув чинності відповідний оновлений закон.

Про це зазначається в тексті документа 3379-IX, який розміщений на сайті Верховної Ради.

5 жовтня набув чинності закон України "Про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та деяких інших осіб". До нього були внесені певні зміни в частині строків перебування бійців ЗСУ на лікуванні та у відпустці для покращення стану здоров'я.

Відтепер, згідно з новими правилами, військовослужбовці отримали право перебувати на лікуванні після поранення (контузії, травми чи каліцтва):

  • загальний час перебування в Україні в лікувальних закладах та у відпустці для лікування – не менше 1 тижня, але загалом не більше 4 місяців поспіль;
  • загальний час лікування за кордоном, включаючи час переміщення з однієї іноземної установи в іншу та час очікування між плановими хірургічними втручаннями – максимум 12 місяців поспіль.

Варто звернути увагу на те, що відпустка надається без урахування часу, який необхідний для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше 2 діб в один кінець.

Також військовим важливо знати, що за весь період перебування у відпустці для лікування за ними зберігається грошове та матеріальне забезпечення.

Чи може командир відмовити у наданні відпустки

Як ми писали раніше, всі військовослужбовці мають право на відпустку, бо відпочинок для бійців ЗСУ передбачений чинним законодавством.

За словами адвокатки Олени Бірюч, у більшості випадків для кожного військового відпустка є однаковою – 30 календарних днів на рік. Однак, іноді трапляються випадки, коли особа не може отримати законний відпочинок, тому що командир підрозділу їй в цьому відмовляє.

Тому, якщо військовослужбовець дотримався всіх вимог, то він має повне право на те, що отримати відпочинок на вказаний термін. Отже, у випадку, якщо відпустку отримати все одно не вдається, адвокатка радить вимагати письмової відповіді від командира, де будуть вказані всі причини відмови.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні змінився порядок виплат окремим групам військових. Також ми повідомляли, що рідні загиблого військового можуть отримати виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.