Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Бронювання по-новому: деякі чиновники можуть втратити право на відстрочку від мобілізації

Міністерство оборони України пропонує внести зміни до порядку бронювання чиновників під час мобілізації

Фото: Верховна Рада України, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи будуть мобілізовувати чиновників

Фото: Верховна Рада України, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Новий законопроєкт щодо змін в процесі призову позбавляє права на відстрочку багато категорій громадян. Це стосується й деяких чиновників.

Про це зазначено в проєкті Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби № 10378.

Згідно з новим законопроєктом, бронюватимуться лише державні службовці категорії "А".

До категорії "А" належать:

  • депутати Верховної Ради України;
  • члени Кабінету Міністрів України;
  • державні секретарі міністерств і відомств;
  • керівники центральних органів виконавчої влади;
  • їхні заступники.

Відповідно до законопроєкту, бронювати чиновників категорії "Б" (військовозобов'язані, які обіймають посади, пов'язані з забезпеченням роботи органів державної влади) можна буде лише на 50% від усіх військовозобов'язаних чиновників.

Бронювання чиновників категорії "В" (військовозобов'язані, які обіймають посади, не пов'язані з безперебійним функціонуванням органів державної влади) буде можливе лише у разі, якщо це необхідно для забезпечення їхнього функціонування.

Також законопроєкт передбачає, що бронювати співробітників органів місцевого самоврядування можна буде лише у тому випадку, якщо це необхідно для забезпечення їхнього функціонування.

Чи будуть мобілізовувати депутатів у 2024 році

Раніше ми писали, що уряд України розробив новий законопроєкт про мобілізацію, який передбачає залучення до Збройних сил України поліцейських і чиновників. Однак народні депутати не будуть призвані на військову службу, навіть якщо цей законопроєкт буде прийнятий.

Перший віцеспікер Верховної Ради України Олександр Корнієнко пояснює це тим, що мобілізація народних депутатів може призвести до серйозних проблем для держави:

  • парламент може припинити свою роботу, оскільки не буде достатньої кількості депутатів для прийняття законів;
  • зниження бойової ефективності Збройних Сил України, оскільки багато депутатів не мають військової підготовки.

Крім того, російська пропаганда поширює інформаційні вкиди про необхідність мобілізації депутатів. Він вважає, що Росія найбільше зацікавлена в тому, щоб український парламент не мав можливості працювати.

Водночас Корнієнко не відкидає того, що депутатам потрібно опанувати базові військові навички та знання з тактичної медицини. Він пояснює це тим, що проблеми з Росією можуть закінчитися набагато пізніше, ніж каденція нинішнього складу Верховної Ради.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що депутатка Мар'яна Безугла "дорікнула" кумі Зеленського. Також ми повідомляли про обшуки в іспанському маєтку колишнього військкома.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.