Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Бронювання від мобілізації для ФОПів: у Раді запропонували нові зміни в законі

Під час загальної мобілізації деякі категорії чоловіків мають право на бронювання від призову

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Бронювання для ФОП

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Мобілізація в Україні торкнулася фактично всіх чоловіків, незалежно від освіти, спеціальності чи військового досвіду. Однак, іноді військовозобов'язаних призвати не можна, адже в них є бронювання.

Про те, чи можуть отримати ФОПи бронювання від призову розповів голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Бронь для ФОПів

Народні обранці вже тривалий час розглядають можливість ухвалення змін до закону щодо бронювання для осіб, що є підприємцями. У Раді вважають, що такі чоловіки обов'язково повинні вносити щомісячний платіж у бюджет, розмір якого не може становити менше ніж 40 тисяч гривень.

"Деякі мої колеги кажуть, що якщо ставку зробити меншою за 40 000 гривень за бронь, то не потрібно було й починати. Нібито мале наповнення бюджету. Представники великих підприємств із сотнями працівників кажуть так: поставте планку 6 тисяч гривень, ми не витягнемо", – заявив народний депутат України.

Крім того, раніше фізичні особи, які є підприємцями мали право на отримання бронювання від мобілізації лише у тому випадку, якщо вони виконують замовлення, що пов'язані з обороною держави (або ж інші замовлення для військових чи місцевих адміністрацій).

Блокування майна

Раніше ми писали про те, що в Україні розглядається можливість блокування майна для чоловіків, які ухиляються від мобілізації під час воєнного стану.

Зокрема, рієлтори іноді повідомляють, що до них нерідко звертаються чоловіки із запитами, чи насправді можуть заблокувати їм доступ до майна у тому випадку, якщо вони проігнорують повістку.

Крім того, доволі часто такі повідомлення надходять від чоловіків, що знаходяться на територіях інших держав.

"Ми пояснюємо чоловікам, що подібні обмеження можливі лише за рішенням суду. У ТЦК та СП або в інших недержавних установ немає жодних підстав для того, щоб накладати арешт або обмежувати людину розпоряджатися майном. Це можливо зробити виключно за рішенням суду", – сказав рієлтор Сергій Курганов.

Також іноді трапляються випадки, що на консультації до рієлторів з'являються безпосередньо самі військовослужбовці, які переживають за власне майно. Іноді вони оформлюють його на дружину чи дітей.

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що такі обмеження (мається на увазі блокування майна ухилянтів) є порушенням законів України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право проходити військову службу за місцем проживання. Також ми повідомляли, які документи обов'язково повинні бути у родичів військовослужбовця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.