Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Демобілізація у 2024 році: коли військові можуть отримати звільнення

Значна кількість українських військовослужбовців від початку повномасштабної війни несуть службу без права на демобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Терміни служби в ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Наразі в лавах Збройних сил України військову службу проходять тисячі бійців. Значна частина з них перебуває на фронті ще від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Розповідаємо, коли військових можуть звільнити зі служби.

Демобілізація в Україні

Наразі в країні немає жодних підстав на демобілізацію для українських військовослужбовців, адже під час воєнного стану це неможливо.

При цьому, згідно з чинним законодавством, бійці, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та змогли здобути відповідну освіту, повинні перебувати на службі щонайменше 5 років.

Військовослужбовці в Україні служать різні терміни, зокрема:

  • військові, які мають ступінь вищої освіти магістра – до 1 року;
  • військові, які проходять строкову службу – до 18 місяців;
  • військові контрактної служби – рядові (до 3 роки), сержанти та старшини (від 3 до 5 років);
  • військові, які отримали звання після проходження курсу військового вишколу – від 24 до 60 місяців;
  • військові, які закінчили вищі військові навчальні заклади, навчалися у військових підрозділах закладів вищої освіти тощо – до 5 років.

При цьому, всі інші українці можуть проходити службу від 12 до 60 місяців.

З чого складається зарплата бійців

Раніше ми писали про те, з яких частин складається зарплата українських військовослужбовців. Зокрема, сюди варто віднести:

  • посадовий оклад;
  • одноразові види грошової допомоги;
  • премії;
  • оклад за військовим званням;
  • надбавки;
  • підвищення посадового окладу тощо.

Зазначимо, що посадовий оклад, який отримує військовий, залежить від тарифного розряду та діє за ланцюговим принципом. Тому від посадового окладу залежать і інші виплати.

Також додамо, що згідно з постановою Кабінету міністрів України такі тарифні розряди діють не лише для бійців ЗСУ, а й для інших осіб. Зокрема, сюди слід віднести працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Національної гвардії тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які виплати будуть отримувати військовослужбовці в Україні у 2024-му році. Також ми повідомляли, хто може отримувати виплати у розмірі 100, 50 та 30 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.