Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Демобілізація, відстрочка та обмеження для ухилянтів: зміни в мобілізації за тиждень

За тиждень в Україні відбулося чимало змін, що стосується мобілізації, відстрочки та бронювання військовозобов'язаних

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Зміни в мобілізації за тиждень

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Цього тижня президент України підписав закон про демобілізацію військовослужбовців строкової служби. Однак, в період з 26 лютого по 3 березня відбулося чимало інших важливих змін.

Ми зібрали для вас все, про зміни в мобілізації за тиждень.

Заборона на водіння

Цього тижня стало відомо про те, що в Україні водіям можуть заборонити користуватися власним транспортним засобом, якщо ті ухиляються від мобілізації.

Ці обмежено будуть вводити так:

  • представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки звертаються до суду з проханням обмежити право керування автомобілем;
  • відбувається розгляд позову;
  • згодом тимчасові обмеження встановлюються на відповідний термін.

Крім того, у деяких випадках суд може відмовити ТЦК та СП у цьому позові. Зокрема, якщо особа використовує автомобіль у зв'язку з інвалідністю або ж в зв'язку з тим, що на її утриманні перебуває особа з інвалідністю.

Звільнення від призову

Представник Комітету Верховної Ради України Роман Костенко розповів, що депутати прийняли рішення надати можливість для звільнення від служби таким особам:

  • члени сімей, де є особи з інвалідністю І або ІІ групи;
  • чоловіки та жінки, на утриманні яких перебувають 3 і більше дітей, крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів;
  • опікуни, піклувальники, прийомні батьки та інші особи, на утриманні яких перебувають діти-сироти, а також діти, що були позбавлені батьківської опіки;
  • жінки або чоловіки, які виховують дитину, віком до 18 років (за умови, що один із батьків помер, був зниклий безвісти тощо).

Також, можуть бути прийняті й інші зміни.

Покарання для ухилянтів за кордоном

Раніше народна депутатка України Ірина Фріз повідомила, що у Міністерстві закордонних справ планують карати чоловіків призовного віку, що нелегально втекли до інших країн.

Однак, остаточної згоди щодо цього питання не вдається дійти, адже в цьому питанні є декілька недоліків:

  • довіра громадян до керівництва держави знизиться;
  • в українців може знизитися мотивація захищати країну;
  • позитивного впливу на мобілізацію не буде;
  • кількість осіб, що відмовляються від громадянства збільшиться.

Остаточного рішення щодо цього питання немає.

Демобілізація строковиків

26 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про звільнення військовослужбовців строкової служби.

Після того, як він видасть відповідний указ, таких осіб буде звільнено від проходження строкової служби. При цьому, строковикам ще й нададуть відстрочку від мобілізації на 12 місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи будуть бронювати журналістів від мобілізації. Також ми повідомляли, що деяких пенсіонерів зобов'яжуть стати на військовий облік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.