Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

ВЛК для обмежено придатних: які зміни запровадять в Україні

В Україні вже невдовзі можуть ввести важливі зміни, що стосуються обмежено придатних

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

ВЛК для обмежено придатних

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Обмежено придатні чоловіки у мирний час повинні проходити медичну комісію кожні п'ять років. Однак, у воєнний час можуть відбутися певні зміни.

Про це розповів представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки Полтавської області Олексій Трофіменко.

ВЛК для обмежено придатних

У Наказі Міністерства оборони України йдеться про те, що чоловіки, які мають статуси обмежено придатних повинні проходити медичну комісію кожні 5 років. Однак, під час воєнного стану проходити військово-лікарську комісію потрібно кожного року.

"Тобто військовозобов'язаний, який пройшов ВЛК рік тому, знову зобов’язаний її проходити. Щодо оскаржень рішень ВЛК – якщо чоловік не згоден з її висновками, то має звертатися до нас, ми погоджуємо з обласною ВЛК час прибуття, направляємо його і там розглядається його скарга. І рішення районної ВЛК або відміняють, або підтверджують", – заявив представник ТЦК.

Крім того, за словами речника військкомату, наразі в Україні доволі часто громадяни цікавляться, чи можуть призвати на службу обмежено придатного.

Він заявив, що такі особи все ж можуть служити у Збройних силах України чи інших формуваннях. Однак, їх призивають дуже рідко, адже відповідних спеціальностей доволі мало.

Де можуть служити обмежено придатні

Згідно з наказом Міністерства оборони України №402 статус обмежено придатного до проходження військової служби можуть отримати чоловіки, що мають певні проблеми зі здоров'ям. З цими хворобами їх не можуть призвати на фронт, однак, статус "непридатних" їм теж не видають.

Такі чоловіки в будь-якому випадку не можуть служити:

  • на плавскладі флоту;
  • в десантно-штурмових військах;
  • в морській піхоті;
  • у штурмових бригадах;
  • на спеціальних спорудах.

Натомість, їм дозволено проходити військову службу:

  • у військкоматах;
  • у навчальних закладах, установах та організаціях;
  • у частинах та підрозділах забезпечення.

При цьому, у висновку військово-лікарської комісії повинна бути інформація про те, які види роботи не може виконувати така особа.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, кого відправлять на фронт у березні 2024-го року. Також ми повідомляли, яке покарання загрожує чоловікам за неявку після отримання повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.