Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Для загальної мобілізації потрібен "стан війни"? Що може змінитися в Україні

Значна кількість громадян вважають, що для оголошення загальної мобілізації в країні повинен бути введений "стан війни"

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Різниця між воєнним станом та станом війни

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні діє воєнний стан та загальна мобілізація. Однак, деякі громадяни вважають, що для призову чоловіків до війська держава повинна перебувати в "стані війни".

Ми зібрали ключову інформацію між поняттями "стан війни" та воєнний стан.

Різниця між воєнним станом та "станом війни"

Зазначимо, що в чинному законодавстві поняття "стан війни" згадується лише декілька разів. Зокрема, двічі про це йдеться в Конституції України:

  • у розділі про президента, який "вносить до ВР України подання про оголошення стану війни та у разі збройної агресії приймає рішення про використання Збройних сил України";
  • у розділі про Верховну Раду, де йдеться про "оголошення за поданням президента стану війни та укладення миру".

Крім того, схожий пункт міститься в законі "Про оборону України", однак, чітких тлумачень щодо цього терміну в законодавстві немає.

Натомість, ситуація з поняттям "воєнний стан" дещо інша, адже в законах чітко прописані всі пункти та механізми щодо цього терміну. Також це поняття існує й в інших державах.

Додамо, що за словами військового експерта Олексія Мельника, для оголошення загальної мобілізації в країні не потрібно вводити "стан війни", адже ці процеси не пов'язані. Також він додав, що зараз мобілізація в країні відбувається згідно з дотриманням всіх норм.

Що не вдасться зробити без ТЦК

Раніше ми писали про те, що в інтерв'ю РБК-Україна юрист Іван Колганов розповів про те, що військовозобов'язані українці не зможуть скористатися деякими послугами без військкомату. Зокрема, їм не вдасться вступити до навчального закладу або ж потрапити на роботу без наявності військово-облікових документів, а саме:

  • для призовників – приписка до дільниці;
  • для резервістів – військовий квиток;
  • для військовозобов'язаних – військовий квиток або посвідчення.

"Треба звернути увагу, що приймати на роботу або зараховувати на навчання громадянина можна лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Також і щодо перетину державного кордону є обов'язкова вимога наявності військово-облікового документа", – додав юрист.

Також зазначимо, що в деяких ситуаціях військово-обліковий документ може знадобитися в лікарнях чи центрах зайнятості.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які дані вноситимуть в електронний реєстр військовозобов'язаних. Також ми повідомляли, які зміни щодо мобілізації пропонує комітет Верховної Ради.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.