Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ігри з ТЦК закінчилися – ухилянти в Україні втратили шанс уникнути мобілізації

СБУ заблокувала канал у Viber, який допомагав чоловікам Львівщини уникати мобілізації

Фото: Viber, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

СБУ заблокувала Viber-канал, який допомагав ухилянтам

Фото: Viber, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Служба безпеки України заблокувала канал у Viber, який допомагав чоловікам призовного віку ухилятися від призову до війська. Канал діяв на Львівщині та публікував інформацію про те, де і коли вручають повістки військовозобов'язаним.

Про це пише пресслужба Управління СБ України у Львівській області.

Учасники каналу також закликали чоловіків ховатися від представників військкоматів. Ця інформація надходила від інформаторів серед місцевих жителів.

Завдяки постійному оновленню інформації канал швидко набирав популярності та мав значну аудиторію.

Під час оперативно-розшукових заходів співробітники СБУ встановили осіб всіх організаторів каналу. У них були вилучені мобільні телефони з доказами протиправної діяльності.

Служба безпеки України нагадує, що за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань передбачена кримінальна відповідальність. Санкція статті 114-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 15 років.

Чи можуть ухилянтів позбавити громадянства

Раніше ми писали, що в Україні триває загальна мобілізація, під час якої до лав Збройних сил призивають чоловіків призовного віку. Однак частина з них намагаються уникнути цих процесів.

Юрист Віктор Шишкін вважає, що це неможливо. Згідно зі статтею 25 Конституції України, громадянина України не можна позбавити громадянства.

"Україна не має права позбавляти громадянства ухилянтів, які ховаються за кордоном. Тому розмови про це — провокативні. Треба шукати інші форми розв'язання цієї проблеми", — сказав Шишкін.

Він додав, що така ситуація є доволі поганою, однак тут мова йде вже не про юридичну, а про суспільну відповідальність. Тому в жодному разі чоловіків, які перебувають за кордоном, не можуть залишити без громадянства України.

Шишкін також зазначив, що для проведення загальної мобілізації в Україні не потрібно вводити стан війни. Все через те, що в Конституції чітко прописано, що президент України має право вводити загальну мобілізацію, а також воєнний стан тоді, коли існує загроза для територіальної цілісності держави.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що не можна зробити без територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, які дані українців будуть вносити до Єдиного реєстру військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.