Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: чи можуть ухилянтів позбавити громадянства

Для ухилянтів, які уникають мобілізаційних процесів існують певні покарання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Покарання для ухилянтів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Наразі в країні триває загальна мобілізація, під час якої до лав Збройних сил призивають військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак, частина з них намагаються уникнути цих процесів.

Про те, чи можуть таких чоловіків позбавити громадянства розповів колишній суддя Конституційного суду Віктор Шишкін в інтерв'ю hromadske.

Позбавлення громадянства

Зазначимо, що згідно зі статтею 25 Конституції України держава не має жодного права позбавляти громадянства чоловіків, які втекли за кордон під час воєнного стану та загальної мобілізації

"Україна не має права позбавляти громадянства ухилянтів, які ховаються за кордоном. Тому розмови про це — провокативні. Треба шукати інші форми розв'язання цієї проблеми", – сказав Шишкін.

Він додав, що така ситуація є доволі поганою, однак, тут мова йде вже не про юридичну, а про суспільну відповідальність. Тому, в жодному разі чоловіків, які перебувають за кордоном не можуть залишити без громадянства України.

Шишкін також зазначив, що для проведення загальної мобілізації в Україні не потрібно вводити стан війни. Все через те, що в Конституції чітко прописано, що президент України має право вводити загальну мобілізацію, а також воєнний стан тоді, коли існує загроза для територіальної цілісності держави.

Різниця між воєнним станом та станом війни

Раніше ми писали про те, в чому полягає головна відмінність між воєнним станом, а також станом війни. Зокрема, поняття стан війни в чинному законодавстві згадується лише тричі. Один раз про це йдеться в Законі "Про оборону України", а також двічі в Конституції України:

  • "оголошення за поданням президента стану війни та укладення миру" – в розділі про Верховну Раду України;
  • "внесення до Верховної Ради України подання про оголошення стану війни та у разі збройної агресії приймає рішення про використання Збройних сил України" – в розділі про президента.

Однак, щодо цього поняття в законодавстві відсутні чіткі тлумачення. Натомість, термін воєнний стан має безліч прописаних пунктів та механізмів щодо його застосування.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що не можна зробити без територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, які дані українців будуть вносити до Єдиного реєстру військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.