Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Існує три варіанти: коли Рада проголосує за законопроєкт про мобілізацію

В українському парламенті ще й досі триває обговорення щодо законопроєкту про мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Законопроєкт про мобілізацію

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Наразі існує декілька варіантів стосовно того, коли Верховна Рада України зможе ухвалити новий законопроєкт про мобілізацію. Зокрема, терміни ухвалення залежать від правок народних депутатів.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів народний депутат Роман Костенко.

Прийняття закону

За словами секретаря Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та та розвідки, остаточне прийняття законопроєкту може відбутися лише у випадку зняття або ж розгляду всіх правок.

"Перше, якщо всі знімуть свої правки, і він буде проголосований так, як подасть комітет, що маловірогідно. І це може бути на початку наступного місяця. Інший варіант – будуть ставити правки найбільш ті, що дійсно стосуються законопроєкту, і це буде довше, воно може до середини місяця дійти. І найбільш довгостроковий варіант – коли всі будуть ставити всі свої правки, і це може затягнутися", – повідомив Роман Костенко.

Також представник комітету сказав, що здебільшого народні депутати вносять таку велику кількість правок задля того, щоб їх почули. Це пов'язано з тим, що влада в більшості випадків не хоче комунікувати з нардепами. Тому, вони вносять чимало правок для законопроєкту.

Зазначимо, в цьому законопроєкті міститься доволі велика кількість пунктів, що вплине на зміни в мобілізаційних процесах.

Видача повісток у 2024 році

Раніше представниця територіального центру комплектування та соціальної підтримки Аліна Кривошея розповіла, хто, окрім працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки може видавати повістки.

Зокрема, існує декілька категорій:

  • керівники закладів освіти;
  • керівники установ, підприємств, а також організацій, де працюють військовозобов'язані;
  • представники органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій;
  • інші уповноважені особи.

При цьому, під час загальної мобілізації в Україні видають три види повісток:

  • повістка на уточнення даних – видається особам для того, щоб оновити їхні дані в ТЦК та СП;
  • повістка на проходження ВЛК – видається чоловікам, які повинні пройти військово-лікарську комісію, за висновками якої стане відомо, чи є вони придатними до проходження військової служби;
  • мобілізаційне розпорядження – видається чоловікам, яких вже було мобілізовано до лав Збройних сил України.

Чинним законодавством не передбачено конкретних місць для видачі повісток в Україні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які суперечки довкола нового законопроєкту тривають у Верховній Раді України. Також ми повідомляли, кого призвуть на службу у березні 2024-го року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.