Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація по-новому: чи призиватимуть до війська викладачів та студентів

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, одна існують категорії осіб, які не підлягають призову

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи мобілізовуватимуть викладачів та студентів

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Уряд України вніс до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає зміни до правил мобілізації. Згідно з цими змінами, студенти та викладачі можуть отримати відстрочку від мобілізації, але за певних умов.

Про це йдеться в законопроєкті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Студенти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, можуть отримати відстрочку від мобілізації, якщо вони:

  • здобувають рівень освіти, який є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом);
  • є докторантами.

Ці умови є новими, оскільки раніше відстрочка від мобілізації надавалася студентам, які навчалися за денною або дуальною формами здобуття освіти, незалежно від рівня освіти.

Також право на відстрочку мають:

  • викладачі закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти.

Однак викладачі матимуть відстрочку лише за умови, що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи на повну ставку.

Ця умова є також новою, оскільки раніше відстрочка від мобілізації надавалася викладачам, які працювали за сумісництвом у закладах освіти.

Як підтвердити право на відстрочку

Раніше ми писали, що в Україні діє ряд законів, які передбачають відстрочку від мобілізації для певних категорій людей. Однак, щоб отримати відстрочку, необхідно особисто звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки із відповідними документами.

Начальник зі зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо наголосив, що це необхідно, щоб уникнути непорозумінь.

"Трапляються випадки, коли підіймається "хайп", що когось забирають в армію, а він має причину на відстрочку. Наприклад, є лежача мати, яка потребує догляду – це все повинно бути оформлено документально, і всі ці документи повинні бути надані в ТЦК і СП особисто", – пояснив Фітьо.

Документи, які необхідно надати до ТЦК та СП, залежать від підстави для відстрочки. Наприклад, якщо військовозобов'язаний має трьох неповнолітніх дітей, він повинен надати копії свідоцтв про народження дітей.

"Тому що всі ці документи повинні бути надані в ТЦК і СП особисто, щоб у військовослужбовця був документ, який підтверджує, що він має право на відстрочку", – зазначив Фітьо.

Таким чином, військовозобов'язані, які мають право на відстрочку від мобілізації, повинні особисто звернутися до ТЦК та СП із відповідними документами. Це допоможе уникнути непорозумінь і гарантувати, що вони не будуть призвані до лав Збройних Сил України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб не мобілізують у 2024-му році. Також ми повідомляли, як можуть покарати чоловіків, які ігнорують повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.