Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – як підтвердити право на відстрочку

Військовозобов'язані, які мають право на відстрочку, повинні особисто піти до ТЦК, аби в подальшому уникнути непорозумінь

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військовозобов'язаним треба підтвердити своє право на відстрочку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У нашій країні є певні категорії людей, котрі мають право на відстрочку від мобілізації. Однак, все одно, їм варто особисто з'явитися до ТЦК та підтвердити це відповідними документами.

Про це розповів начальник зі зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, людям, які мають право на відстрочку, варто особисто надати підтверджуючі документи до ТЦК та СП, аби в майбутньому уникнути непорозумінь.

Які документи варто подати до ТЦК

Спікер Сухопутних військ наголосив, що військовозобов’язаному варто принести до ТЦК документи, які підтверджують такі факти:

  • наявність у військовозобов'язаного трьох неповнолітніх дітей;
  • догляд за недієздатними родичами або людьми з інвалідністю, які потребують постійного догляду;
  • причини на відстрочку за станом здоров'я.

Таким чином, не варто забувати, якщо у військовозобов'язаного є яка-небудь із цих умов на відстрочку – він повинен особисто проінформувати про них свій ТЦК і СП.

"Тому що трапляються випадки, коли піднімається "хайп", що когось забирають в армію, а він має причину на відстрочку. Наприклад, є лежача мати, яка потребує догляду – це все повинно бути оформлено документально, і всі ці документи повинні бути надані в ТЦК і СП особисто", – підкреслив Фітьо.

Які документи подавати студентам

Щодо студентів, то вони мають раз на рік подавати довідки про те, що навчаються на денній формі навчання. Юнаки зобов’язані особисто приносити такі документи до ТЦК.

"На жаль, є випадки, що з якоїсь причини ці документи не надаються. І потім російські медіа підхоплюють таку тему, що забирають в армію чоловіка, у якого мати з інвалідністю. А насправді якщо розібратися, то просто не були надані відповідні документи, і людина не оформила право на отримання відстрочки. Відповідно, за законодавством ТЦК і СП все робить правильно. А людські емоції говорять, що ми порушуємо закон", – пояснив він.

Чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Також ми писали про те, що адвокатка юридичної компанії Катерина Аніщенко розповіла, чи можуть мобілізувати опікунів осіб з інвалідністю.

За її словами, станом на зараз жоден чоловік, який є опікуном такої особи не може бути призваний до війська.

При цьому, особа має надати відповідні документи:

  • довідку, що підтверджує наявність групи інвалідності в такої особи;
  • документ, що підтверджує родинні зв'язки.

Зазначимо, що іноді працівники ТЦК та СП ігнорують закони та вчиняють дії, які не є правильними.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб не мобілізують у 2024-му році. Також ми повідомляли, як можуть покарати чоловіків, які ігнорують повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.