Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація у 2024 році: чи може ТЦК затримувати чоловіків на вулиці

Іноді трапляються ситуації, коли працівники військкомату перевищують повноваження

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чи може ТЦК затримувати чоловіків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Нерідко в українських містах трапляються випадки, коли ТЦК та СП затримує чоловіків прямо на вулицях. Однак військкомат не має права здійснювати такі дії.

Про це розповів представник Київського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Новосядло.

Затримання на вулицях

В інтерв'ю виданню "Вечірній Київ" Новосядло заявив, що працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в жодному разі не можу затримувати особу на вулиці. Це не входить в їхню компетенцію.

"Представники ТЦК можуть пропонувати особі або пройти, або проїхати, щоб уточнити тут і зараз облікові дані в ТЦК. Затримати особу може національна поліція в рамках адміністративного затримання. Нам такі повноваження законодавство не надає", – зазначив представник Київського ТЦК та СП.

Він додав, що у випадку, якщо військовозобов'язаний відмовляється з'явитися до ТЦК та СП та ухиляється від мобілізації, повинні діяти працівники Національної поліції України. Вони мають зафіксувати порушення, після якого може відбутися адміністративне затримання.

У підсумку Новосядло зазначив, що співробітники ТЦК та СП не мають прав, які б дозволяли їм здійснювати затримання, тому такі дії не можна назвати правильними.

Покарання для ухилянтів

Раніше ми писали про те, що чоловіки, які ухиляються від мобілізації під час воєнного стану можуть отримати доволі серйозне покарання, про яке йдеться в новому проєкті закону.

Зокрема, він передбачає, що чоловіки, віком від 18 до 60 років, які ухиляються від мобілізації можуть залишитися без власного банківського рахунку, адже їх будуть блокувати.

Саме блокування банківських рахунків може здійснюватися лише за рішенням суду, однак, звернутися туди зможе лише сам начальник територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

"Це буде чітке зловживання. Як і коли можуть звертатися? Вони будуть звертатися до суду, не враховуючи презумпцію невинуватості. Наміри блокування рахунків – це посягання на твою приватну власність", – сказав адвокат Роман Сімутін в інтерв'ю ТСН.ua.

Крім того, в законопроєкті, який Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради 30 січня міститься чимало інших важливих пунктів, які стосуються:

  • відстрочки;
  • мобілізації;
  • бронювання;
  • проходження ВЛК тощо.

Для набуття чинності проєкт закону повинні ухвалити народні депутати України.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто, згідно з новим законопроєктом може отримати право на відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, чи можуть призвати чоловіків, у яких дитина має інвалідність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.