Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в маршрутці – чи можуть видати повістку в громадському транспорті

Працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки роздають повістки в рамках загальної мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Повістка у маршрутці

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Від початку повномасштабного вторгнення українців призивають на військову службу до лав Збройних сил та інших військових формувань. Повістки роздають працівники військкоматів, при цьому, вони це можуть робити фактично будь-де.

Ми з'ясували, чи може військкомат роздавати повістки у громадському транспорті.

Чи можуть мобілізувати у маршрутці

Згідно з Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть роздавати повістки фактично в будь-яких місцях, адже законом не передбачається якогось конкретного місця для видачі цих документів. Зокрема, військкомат може видати повістку:

  • на вулиці;
  • за місцем проживання особи;
  • за місцем роботи особи;
  • на блокпості під час перевірки документів;
  • в кафе, ресторанах та інших закладах;
  • в громадському транспорті.

Тобто, згідно з чинним законодавством, повістки можуть вручати навіть у маршрутці. Однак, важливо, щоб спочатку ТЦК та СП встановили особу, якій хочуть видати цей документ. Також слід зазначити, що в жодному разі військкомат не може порушувати закони та правила під час вручення повістки.

Тобто, на самому документі повинні бути правильно вказані дані, а також наявний підпис начальника ТЦК та СП. У разі відмови від повістки працівники не мають права застосовувати силу проти таких осіб.

Чи можуть призвати на АЗС

Раніше ми писали про те, що адвокат Ростислав Кравець розповів, чи мають право працівники ТЦК та СП видати повістку особі на автозаправній станції. Він зазначив, що конкретних місць для вручення повісток в Україні не існує. Тому, зрозуміло, що військкомат має повне право видати повістку особі під час перебування на АЗС.

Однак, за словами Кравця, тут варто зазначити, що ТЦК та СП не може займатися перевіркою документів громадян без представників Нацполіції.

Тобто, якщо на автозаправній станції до вас підійшли співробітники військкомату і вони намагаються перевірити ваші документи без присутності працівників поліції, то такі дії не слід вважати повністю законними.

До того ж жоден громадянин України не зобов'язаний виконувати те, що не вважається законним. Тому очевидно, що при спробі працівників ТЦК та СП перевірити ваші паспортні дані чи інші документи ви можете їм відмовити.

Однак, Ростислав Кравець радить знімати такі ситуації на відео. Таким чином особа зможе уникнути претензій у свій бік, адже дії ТЦК та СП буде зафіксовано на камеру.

Нагадаємо, раніше адвокатка розповіла, хто має право перевіряти документи звичайних українців. Також ми повідомляли, чи справляються працівники територіальних центрів комплектування зі своїми обов'язками під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.