Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Законні дії або свавілля? Чи можуть працівники ТЦК перевірити документи

Іноді працівники ТЦК та СП порушують законодавство та перевищують свої повноваження

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чи може ТЦК перевіряти документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В рамках загальної мобілізації представники військкоматів роздають повістки звичайним громадянам. Однак, не всі знають, що співробітники ТЦК та СП не мають права перевіряти документи українців.

Про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Хто може перевіряти документи

Юристка пояснює, що, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України, право на перевірку документів отримують співробітники, які визначені наказом коменданта. Зокрема, це можуть бути особи з:

  • Нацгвардії;
  • Нацполіції;
  • Служби безпеки України;
  • Державної прикордонної служби;
  • Державної митної служби;
  • ЗСУ тощо.

Водночас адвокатка додає, що працівники ТЦК та СП таких повноважень не мають, адже вони виконують тільки дії, які пов'язані з військовим обліком.

"Тобто їхні повноваження обмежуються виключно питаннями забезпечення військового обов’язку та мобілізаційної підготовки осіб, але повноважень на здійснення таких заходів, як перевірка документів, огляд речей, транспортних засобів вони не мають і не можуть бути надані наказом коменданта. Тобто наказ коменданта Львівської області Тараса Греня суперечить Постанові КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1456", – заявила Бекало.

Також вона додала, що жодна особа в Україні не повинна виконувати те, що не передбачено законом України.

Експерт оцінив роботу ТЦК

Раніше ми писали про те, що експерт, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів прокоментував роботу працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Він зазначив, що невдалі дії військкомату якраз таки призвели до серйозного сповільнення контрнаступу ЗСУ на Запорізькому напрямку. Все через те, що росіяни, які за пів року наступу українців втратили 115 тисяч бійців, змогли мобілізувати ще 120 тисяч. Однак, в ЗСУ також були втрати, які компенсувати не вдалося.

"Фактично основний задум контрнаступу полягав у тому, щоб вибити окупантів у конкретних місцях і, скориставшись їхньою слабкістю, прориватися в напрямку Азовського моря. Але незважаючи на те, що ми не переважали ворога ані в силі, ані в техніці (особливо в небі), основною проблемою стало саме поповнення свіжими силами окупантів", – зазначив Віктор Андрусів.

Також він зазначив, що якщо в нашій країні не буде вирішено питання мобілізації, то вже найближчим часом можна очікувати, що російська армія розпочне тиснути на деяких ділянках фронту.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на думку представника ТЦК та СП, призов молоді до війська позитивно вплине на ситуацію на фронті. Також ми повідомляли, що бійці ЗСУ закликали призивати більше молодих людей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.