Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Проблеми мобілізації – військовий експерт розповів, кого не треба призивати

В Україні існує доволі велика кількість проблем, пов'язаних з мобілізаційними процесами під час війни

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Кого не треба призивати

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. Під час цих процесів до війська призивають чоловіків, які мають статус військовозобов'язаних. Однак, існує категорія громадян, яких не слід мобілізувати.

Про це розповів військовий оглядач Олександр Коваленко.

Кого не треба призивати

На думку військового експерта, серйозну загрозу для української армії складають особи, що активно підтримують якраз таки інтереси Росії.

На думку експерта, таких людей не треба призивати, адже в них немає ніякої мотивації захищати нашу державу. Більш того, вони навіть можуть зашкодити іншим бійцям.

"Це має бути досить серйоний морально-психологічний відбір. Але хто у військкоматі це робить? Ось приклад: якщо підходять представники ТЦК до людини на вулиці і вручають повістку, ця людина намагається втекти або чинить спротив. Який сенс його вже мобілізувати? Просто психологічно, що ви робите? Вам треба зробити план, галочку поставити? Добре", – заявив оглядач Коваленко.

Також він зазначив, що тим самим співробники ТЦК та СП підставляють своїх побратимів.

Крім того, оглядач назвав ще одну групу осіб, яка зовсім неготова до війни. На його думку, це стосується людей, які налаштовані патріотично, але пасивно. За словами Коваленка, вони готові щосили вболівати за свою улюблену команду з дивану, однак, по-справжньому "грати у футбол" такі особи не зможуть.

Кримінал для ухилянтів

Раніше ми писали про те, що представник Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Роман Істомін розповів про покарання для осіб, що ухиляються від мобілізаційної процесів. Так, з його слів стає відомо, що в основному такі особи отримують умовні терміни на 1 або 2 роки. Однак, існують виключення.

"Але водночас у Львові, наскільки я пам'ятаю, військовозобов'язаного позбавили волі на три роки за ігнорування мобілізаційного розпорядження. І дуже важливо розуміти, що кримінальне покарання у вигляді умовного строку (як і штрафу) не звільняє громадян від подальшого виконання свого військового обов’язку. Тобто, вони й надалі підлягають мобілізації", – йдеться у заяві Істоміна.

Також слід додати, що навіть у тому випадку, якщо ця особа отримає покарання за свої злочинні дії, вона все одна повинна виконати свої обов'язки. Тобто, її можуть мобілізувати до армії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, скільки чоловіків незаконно перетнули кордон під час війни. Також ми повідомляли, які чоловіки мають право виїжджати за кордон під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.