Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації – що повинні знати українці

Громадяни України, які ухиляються від мобілізації можуть отримати доволі серйозне покарання через незаконні дії

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Війну

Покарання для ухилянтів

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Війну

Від початку війни в Україні було зафіксовано доволі багато випадків, коли громадяни ухилялися від мобілізації. Такі дії українців є незаконними, тому їм загрожує серйозне покарання.

Про це розповів представник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін.

Кримінал за ухиляння

Роман Істомін розповідає, що здебільшого проти осіб, які ухиляються від мобілізації отримують умовні терміни на 1 або 2 роки. Однак, іноді трапляються випадки, коли судді виносять більш серйозні покарання.

"Але водночас у Львові, наскільки я пам'ятаю, військовозобов'язаного позбавили волі на три роки за ігнорування мобілізаційного розпорядження. І дуже важливо розуміти, що кримінальне покарання у вигляді умовного строку (як і штрафу) не звільняє громадян від подальшого виконання свого військового обов’язку. Тобто, вони й надалі підлягають мобілізації", – сказав представник Полтавського військкомату.

При цьому, Істомін також розповів, що навіть якщо особа отримала покарання, це в жодному разі не звільняє її від виконання своїх обов'язків, адже вона може бути мобілізована вже після того, як відбуде покарання.

Також співробітник військкомату зазначив, що дуже прикро, що в теперішній ситуації все ж є чимало осіб, які "підбурюють" ігнорувати закон під час воєнного стану. Однак, іноді також буває, що судді навіть виправдовують осіб, які ухилялися від мобілізації.

Скільки ухилянтів покинули Україну

Раніше ми писали про те, що видання BBC оприлюднило інформацію стосовно того, скільки українців від початку повномасштабного вторгнення незаконним способом перетнули кордон.

За їхніми даними стає відомо, що починаючи від лютого 2022-го року і до 31 серпня 2023-го року незаконним способом територію України покинуло 19 740 українців.

"Хоча ми не знаємо, як ті чоловіки втекли, ми знаємо, які методи використовували інші 21 113, яких спіймали під час спроби. Більшість – 14 313 – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби", – йдеться у матеріалі.

Також варто додати, що в більшості, українці, які незаконно втекли за кордон влаштувалися на роботута приєдналися до своїх сімей, які вже перебували в іншій країні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто з чоловіків має право виїжджати за кордон під час воєнного стану. Також ми повідомляли, чи можуть призвати до ЗСУ осіб, що самостійно виховують дітей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.