Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Незаконний перетин кордону – скільки ухилянтів покинули Україну від початку війни

Від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України доволі велика кількість військовозобов'язаних чоловіків незаконним шляхом виїхали з країни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Скільки ухилянтів втекли з України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Значна частина українських чоловіків після нападу ворожої армії одразу пішли захищати Україну. Проте, як виявилось, деякі громадяни обрали інший шлях та вирішили покинути територію держави. Таких випадків було зафіксовано близько 20 тисяч.

Про це йдеться в матеріалі BBC.

Кількість ухилянтів

В матеріалі йдеться про те, що одразу після того, як Росія вторглася на територію нашої країни для більшості чоловіків, віком від 18 до 60 років перетин кордону став неможливим. Однак, фактично кожного дня ухилянти все рівно здійснювали такі спроби. При чому, деякі з цих спроб виявилися успішними.

За інформацією, яка була опублікована в матеріалі відомо, що з лютого 2022-го року по 31 серпня 2023-го року до сусідніх країн втекло 19 740 українців.

"Хоча ми не знаємо, як ті чоловіки втекли, ми знаємо, які методи використовували інші 21 113, яких спіймали під час спроби. Більшість – 14 313 – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби", – йдеться у матеріалі британського видання.

Також слід зазначити, що здебільшого українці, які незаконно перетнули кордон приєдналися до своїх родин, навчаються або ж просто заробляють гроші на життя.

Хто з чоловіків може виїхати за кордон

Раніше ми писали про те, що військова адвокатка Аліна Калашникова розповіла, чи потрібно чоловікам мати відстрочку від мобілізації задля того, щоб перетнути кордон.

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України"", – заявила юристка.

Також слід додати, що здебільшого за кордон виїжджають особи які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, також виїхати безперешкодно можуть ті чоловіки, які мають статус особи з інвалідністю або ж чоловіки, що доглядають за особою, в якої є інвалідність. Крім того, для перетину державного кордону особи можуть мати чимало інших причин.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати до лав Збройних сил осіб, що самостійно виховують дітей. Крім того, ми повідомляли, як може змінитися мобілізація в Україні в 2024-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.