Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можна піти в армію відразу після школи

В українському законодавстві чітко визначено призовний вік чоловіків, а також йдеться про те, коли юнакам варто ставати на військовий облік

Фото: Новини Полтавщини, АрміяInform. Колаж: Pro Війну

Юнаків можуть мобілізувати тільки з 18 років

Фото: Новини Полтавщини, АрміяInform. Колаж: Pro Війну

В Україні призовний вік на військову службу починається для юнаків з 18 років. Тобто відразу після школи в армію не заберуть (якщо хлопець ще не досяг повноліття). Під час загальної мобілізації усіх чоловіків від 18 до 60 років вважають військовозобов'язаними.

Про це йдеться в Законі України про військовий обов’язок і військову службу.

Коли юнакам ставати на військовий облік

Наприкінці 2022 року Кабмін ухвалив постанову №1487 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

У документі зазначено, що юнаки мають ставати на військовий облік у рік досягнення 17-річного віку.

Тобто тепер треба йти до військкомату не в момент, коли виповнилось 16, а в рік, коли хлопцю має виповнитися 17 років.

Ці зміни введені для територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦКСП), щоб вони могли прогнозувати кількість потенційних та мобілізованих призовників. Однак важливо зазначити, що мобілізація та призов на строкову службу допускаються лише з 18 років.

Рада знизила призовний вік до 25 років

30 травня народні обранці проголосували за зниження граничного віку призову на строкову службу з 27 до 25 років. Це означає, що в мирний час чоловіки, які досягнуть 25 років, будуть звільнені від строкової військової служби. При цьому у воєнний час на військовий облік прийматимуть чоловіків не з 27, а з 25 років.

У Міністерстві оборони обгрунтували зниження віку призову необхідністю поповнення мобілізаційного резерву. Раніше граничний призовний вік становив 27 років. Якщо чоловікові виповнювалося 27 років і він не служив в армії, то мобілізувати його примусово не могли.

Зі зміною закону чоловіків віком від 25 до 60 років навіть без досвіду військової служби зможуть примусово мобілізувати у воєнний час.

Таким чином законопроєкт розширив коло осіб, які можуть бути мобілізовані, за рахунок призовників віком 25 і 26 років, які раніше мобілізації не підлягали.

Однак деякі юристи вважають, що реформа принципово нічого не змінить, адже під час загальної мобілізації можуть призвати будь-якого повнолітнього чоловіка. Стаття 23 Закону України "Про мобілізацію" не містить згадок про призовний вік. Є лише уточнення про часткову мобілізацію — від неї звільняються військовозобов'язані, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені в запас

Кого призивають на війну в Україні у 2023 році

Під час дії воєнного стану мобілізовані з досвідом військової служби можуть направлятися одразу до військових частин. А якщо у призовника немає досвіду служби, то його мають навчати як мінімум місяць. За законом мобілізувати можуть такі категорії чоловіків:

  • військових (у тому числі контрактників), які закінчили службу до 24 лютого 2022 року, не досягли граничного віку перебування на службі та придатні за станом здоров'я;
  • придатних за станом здоров'я чоловіків віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби;
  • чоловіків віком від 18 років, які погодилися на контрактну службу;
  • обмежено придатних під час воєнного стану чоловіків з досвідом та без досвіду служби;
  • знятих та виключених з військового обліку до 24 лютого 2022 року (тобто власників так званого білого квитка), повністю або обмежено придатних до служби під час воєнного стану за рішенням ВВК;
  • осіб з інвалідністю, якщо вони мобілізуються добровільно;
  • осіб, які мають право на відстрочку за сімейними обставинами, можуть призвати тільки добровільно на службу за місцем проживання.

Не можуть бути мобілізовані чоловіки, яких виключили з військового обліку через вчинення тяжкого злочину.

Які існують хвилі мобілізації

Раніше ми вже писали, що загалом існує чотири хвилі мобілізації. Серед них:

  • перша – це оперативний резерв, до якого входять військові, які вже мають за плечима бойовий досвід. Чоловіки переважно до 40 років, які служили в АТО або ООС;

  • друга хвиля — колишні строковики та контрактники, які мали військовий досвід до 2014 року;

  • третя — це вже мобілізаційний резерв, серед яких офіцери запасу, які не увійшли до попередніх хвиль мобілізації. Також ідеться про тих чоловіків, які в університетах закінчили військову кафедру;

  • четверта хвиля містить громадський резерв, коли призвати можуть усіх чоловіків України, які можуть воювати й не мають протипоказань за віком чи станом здоров'я.

Однак наразі в Україні не діє жодна з них, а Генеральний штаб України самостійно визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних та резервістів. Процес відбувається згідно з планами, які були затверджені ще в лютому 2022 року.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.