Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: кого заборонено відправляти на фронт

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак є чоловіки, яких ТЦК та СП не можуть відправити на фронт

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Кого не можуть мобілізувати

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Деякі чоловіки та жінки можуть бути призвані до війська лише добровільно. Проте, їхня служба має проходити виключно за місцем проживання.

Про це йдеться в статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Отже, мобілізувати не можуть такі категорії громадян:

  • особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп;
  • особи, які утримують троє і більше неповнолітніх дітей;
  • особи, які самостійно виховують неповнолітню дитину (дітей);
  • батьки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують неповнолітню дитину-інваліда;
  • жінки та чоловіки, які виховують дитину з тяжкою хворобою, але без встановленої інвалідності;
  • жінки та чоловіки, які утримують особу з інвалідністю I чи II групи;
  • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають неповнолітні діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;
  • які мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, якщо такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
  • опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною;
  • особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I чи ІІ групи;
  • особи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Для того, щоб підтвердити свою відстрочку, військовозобов'язаний повинен надати відповідну документацію. У разі відмови від призову військовозобов'язаний може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Скільки діє відстрочка для людей з ІІІ групою інвалідності

Раніше ми писали, що чоловіки з інвалідністю III групи не підлягають мобілізації.

Для того щоб отримати відстрочку від мобілізації, чоловікам з інвалідністю III групи необхідно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). ВЛК визначає, чи є інвалідність підставою для відстрочки.

Термін відстрочки для чоловіків з інвалідністю III групи може становити від 3 до 6 місяців. Після закінчення цього терміну, чоловік повинен знову пройти ВЛК, щоб отримати нову відстрочку.

Однак чинне законодавство наразі не передбачає якогось конкретного терміну надання відстрочки чоловікам з інвалідністю III групи. Це означає, що термін відстрочки може бути різним для різних осіб.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи треба добровільно з'являтися до ТЦК та СП. Крім того, ми розповідали, чи можуть представники територіальних центрів комплектування затримати особу за відмову від повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.