Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні — що може змінитися у 2024 році

У Верховній раді зараз готують законопроєкт, який має запровадити важливі зміни в процесі проведення загальної мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У 2024 році відбудуться певні зміни в мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Воєнний стан та загальна мобілізація діють в Україні щонайменше до 14 лютого 2024 року. Найближчим часом мають відбутися важливі зміни у процесі вступу до лав ЗСУ. У Раді готують відповідний законопроєкт.

Про це повідомили в Офісі президента.

Які зміни варто внести в мобілізацію

За словами радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, в мобілізації, в першу чергу, треба провести такі зміни:

  • запровадити іншу комунікацію;
  • інші гарантії тренінгу та психологічної підготовки;
  • провести фрагментацію, з’ясувати, хто і де хоче працювати в українській армії.

Секретар РНБО Олексій Данілов впевнений, що до призову варто долучити рекрутингові компанії, адже вони допомагатимуть із пошуком людей із конкретними навичками, які потрібні на фронті, тому мобілізація стане "гнучкішою".

Також у 2024 році мають запровадити "Сертифікат захисника" – аналог військового квитка. Військовозобов’язаний повинен буде кожні 60 днів обновлювати актуальні дані про себе в цьому застосунку.

Кого мобілізують у 2024 році

Згідно з українським законодавством, мобілізації в першу чергу підлягають такі категорії військовозобов’язаних:

  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я, якщо вони мають військовий досвід;
  • чоловіки віком від 27 до 60 років, які придатні та обмежено придатні за станом здоров’я, якщо вони не мають досвіду військової служби;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті та виключені з військового обліку, однак визнані придатними або обмежено придатними на підставі рішень ВЛК.

Крім того, до лав ЗСУ на добровільній основі можуть вступити:

  • жінки віком до 60 років, які придатні за станом здоров’я;
  • призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не брали участі у виконанні строкової служби – на службу за контрактом;
  • люди з інвалідністю, а також ті, хто отримав право на відтермінування від мобілізації через сімейні обставини, будуть служити за місцем проживання.

Які існують види повісток

Під час загальної мобілізації, військовозобов’язані отримують три типи повісток, а саме:

  • для уточнення облікових даних;
  • для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Цей вид повістки має бути підписаний начальником ТЦК та вимагає проходження медогляду. Саме тому до повістки додають картку дослідження та медичного обстеження, до якої вклеять висновок ВЛК щодо придатності до військової служби, непридатності або обмеженої придатності;
  • мобілізаційне розпорядження (видається військовозобов’язаному вже після того, як медкомісія визнала його придатним для військової служби).

Згідно з постановою Кабміну, до 1 грудня 2023 року роботодавці для уточнення даних повинні були обов’язково подати списки подати списки призовників, військовозобов’язаних і резервістів до ТЦК та СП.

Крім того, школи та виші щороку до 1 грудня повинні передавати списки здобувачів освіти – юнаків, яким виповнюється 17 років (допризовників), до ТЦК.

Нагадаємо, ми пояснювали, як отримати відпустку за сімейними обставинами. Також ми писали, що українські військові можуть лікуватися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.