Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – Залужний розповів, як залучити більше військовозобов’язаних

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року, проте зараз нестача живої сили відчувається як ніколи

Фото: Генштаб ЗСУ

Залужний розповів, як зменшити кількість ухилянтів

Фото: Генштаб ЗСУ

В Україні пропонують розширити категорії громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. Це допоможе збільшити кількість військових на фронті.

Про це повідомив Головнокомандувач Збройними силами України, генерал Валерій Залужний у своїй статті для The Economist.

З його слів, наразі для української армії найголовніше – накопичувати резерви.

"Росія не змогла отримати вигоду зі своєї величезної переваги у живій силі, тому що Володимир Путін стурбований тим, що загальна мобілізація може спровокувати політичну кризу, а також тому, що Росія не може підготувати і екіпірувати достатню кількість людей. Однак наші можливості з підготовки резервів на власній території також обмежені", – заявив Залужний.

Крім цього, Головнокомандувач вважає, що через недовершеність законодавчої бази, в країні багато осіб, які уникають військової служби. Він запевнив, що уряд працює на цією проблемою. Зокрема, створюється єдиний реєстр призовників, планується розширити категорію громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. До того ж невдовзі в ЗСУ запровадять "бойове стажування", що передбачає розміщення мобілізованих і навчених кадрів у досвідчених стройових частинах для їхньої підготовки.

Які види повісток вручатимуть у листопаді

Раніше ми вже писали, що згідно з законодавством нашої країни, існує чотири види повісток. Однак, зараз не виписують документи для призиву на строкову службу (адже цей призов скасували після оголошення загальної мобілізації та початку повномасштабної війни).

Таким чином, військовозобов’язаним можуть вручити всього три види повісток – варто розбиратися, в чому між ними відмінності:

  • Повістка для уточнення облікових даних – цей документ вручають, аби уточнити та перевірити дані про особу військовозобов’язаного, його склад родини, загальний стан здоров’я, поточне місце роботи. Результат візиту до ТЦК по цій повістці може бути різним – наприклад, людину можуть із певних причин звільнити від служби в армії, або ж надати відстрочку.
  • Повістка для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) – цей документ зобов’язує людину пройти повне медичне обстеження, він обов’язково повинен містити підпис начальника ТЦК. Також до повістки цього типу додають й картку для медогляду. Після проходження повного обстеження лікарів, вони роблять висновок щодо придатності чи непридатності людини до служби в армії. Також може йти мова про часткову придатність до служби (це все прописується у висновку ВЛК).
  • Мобілізаційне розпорядження (бойова повістка) – це останній вид повісток. Його вручають тільки тоді, коли військовозобов’язаний пройшов ВЛК, був визнаний придатним до служби. Цей припис зобов’язує з’явитися на призовний пункт протягом 24 годин. Якщо людина вже служила в армії, вона направляється до пункту постійної дислокації військової частини та проходить там протягом 3-4 тижнів бойове узгодження. Ті ж, хто не служив, – їдуть у навчальні центри.

Чоловікам вручають повістки, вони проходять медкомісію та у випадку, якщо дозволяє стан здоров’я, їх відправляють на навчання (якщо мобілізований не служив раніше в армії), а потім на фронт.

Нагадаємо, коли призовників можуть покарати за відмову від повістки. Також ми писали, кого призивають насамперед.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.