Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Обов'язкова явка до ТЦК протягом 48 годин: в Україні планують змінити процес мобілізації

Журналісти з'ясували, що таке "сертифікат захисника", які виникли проблеми демобілізації та хто зможе звільнитися зі служби за власним бажанням

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

У процес мобілізації хочуть внести важливі зміни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Влада України працює над законопроєктом, який має вдосконалити процес проведення загальної мобілізації. Документ планують схвалити до кінця 2023 року.

Журналісти видання ВВС змогли довідатися подробиці "новинок", які хочуть запровадити для військовозобов'язаних.

Рекрутингові компанії

У першу чергу добровольців до лав ЗСУ хочуть набирати на великих цивільних майданчиках із пошуку роботи – на сайтах Lobby X i Work.ua (згодом їхній перелік хочуть розширити). Вакансії розміщуватимуть військові командири, вони прописують умови та обов’язки, а зацікавлений військовозобов’язаний може самостійно обрати підрозділ, де планує служити. Військкомати виключаються з цього процесу.

У Міноборони кажуть, що для цивільних важливо знати, на яку спеціальність їх готові прийняти.

"Війська потребують фахових спеціалістів, а люди мають чітко розуміти, в яку частину і на яку військову спеціальність вони йтимуть. Сьогодні ЗСУ потребують дуже багато спеціалістів із цивільними спеціальностями. Це і водії, і слюсарі, і газозварники, і будівельники", – наголосила заступниця міністра оборони Наталя Калмикова.

Фінансові виплати

Також, для того, аби стимулювати військовозобов’язних, у разі підписання контракту із ЗСУ, банк відразу ж відкриває на ім’я громадянина картку, на якій вже буде певна сума – до 50 тисяч грн. Цей проєкт вже частково почали реалізовувати, однак, поки що коштами місцевих бюджетів.

Які змінити в мобілізації планує Рада

Журналістам вдалось ознайомитися з найважливішими ідеями Міноборони, які мають бути в законопроєкті, а саме:

  • буде зменшено кількість громадян, які матимуть відстрочку від служби (скоротять перелік осіб, які мають відстрочку через догляд за особою з інвалідністю І та ІІ групи, позбавлять цього права тих, хто має близького родича з інвалідністю ІІІ групи);
  • позбавлять права відстрочку тих, хто вирішить отримати другу чи третю вищу освіту;
  • на військовий облік хочуть взяти іноземців, які до отримання громадянства України служили в армії в інших країнах та осіб, засуджених до тюремного ув'язнення за вчинення кримінальних злочинів;
  • готуються "мобілізаційні" зміни в Кримінальний кодекс та Кодекс правопорушень (передбачене збільшення терміну арешту для порушників, штрафи)
  • ТЦК отримають більше інструментів для перевірки військово-облікових документів громадян на вулицях, доставки їх до військоматів, оголошення в розшук (для цього військовим вже не потрібна буде допомога поліціянтів);
  • українців змусять носити при собі військово-облікові документи і пред'являти їх на вимогу співробітника ТЦК чи уповноваженого чиновника міської влади;
  • повістки зможуть вручати не лише особисто під розпис, але і шляхом направлення на електронну пошту чи рекомендованим листом. Після оповіщення громадянин буде зобов'язаний з'явитися до ТЦК протягом 48 годин.

"Сертифікат захисника"

У Верховній Раді планують запровадити "Сертифікат захисника", який стане аналогом військового квитка у "Дії". Військовозобов’язаних змусять оновлювати дані у застосунку кожні 60 днів. Цей сертифікат треба буде демонструвати під час реєстрації прав власності на нерухоме і рухоме майно, одруженні/розлученні, для отримання вищої освіти чи медичних послуг, а також для перетину держкордону.

Проблема демобілізації

За даними видання ВВС, зараз точаться дискусії щодо можливості відправити на дембель тих, хто воює вже майже два роки. Поки що в Генштабі не бачать можливості звільнити із ЗСУ сотні тисяч людей, які були мобілізовані ще на початку повномасштабного вторгнення Росії.

Пропонують збільшити тривалість відпусток для військових, а також провести демобілізацію строковиків, термін служби яких завершився. Тобто, йдеться про солдат, яких призвали в 2020-21 роках на строкову службу на 18 місяців, але через запровадження воєнного стану вони не могли звільнитись із лав ЗСУ.

Нові підстави для звільнення за власним бажанням

Також у Раді планують розширити перелік підстав для звільнення військових за власним бажанням. Зокрема, таке право отримають

  • іноземці, які долучились до лав ЗСУ;
  • звільнені з полону (крім тих, хто добровільно здались ворогу;
  • інваліди І і ІІ групи;
  • курсанти-жінки.

Голова "Слуги народу" Давид Арахамія запевнив, що новий закон про мобілізацію має бути проголосований принаймі у першому читанні вже до кінця 2023 року.

Нагадаємо, ми розповідали про те, чи законні повістки через СМС-повідомлення. Також ми писали, хто має з'явитися до ТЦК навіть без повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.