Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи законні повістки через СМС-повідомлення

Загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, за цей час працівники ТЦК використали чимало хитрощів для незаконного призову

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

Чи варто відгукуватись на повістку, якщо вона прийшла по СМС

Фото: Генштаб ЗСУ, Pexels. Колаж: Pro Війну

За період великої війни військовозобов’язані отримували повістки в поштових скриньках, у платіжках за комунальні послуги, а а ткож в СМС-повідомленнях. Однак, жоден з цих методів розсилки не є законним.

Про це розповів молодший лейтенант запасу та юрист Володимир Романчук.

З його слів, повістка має видаватися виключно наживо. До всього, адресат має підписатися в документі, щоб підтвердити отримання повістки.

Виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки телефонним дзвінком чи СМС-повідомленням не може вважатися офіційним.

Адвокат додав, що важливо перевірити в повістці всю необхідну інформацію, адже інакше вона не є справжнім викликом до військкомату.

Хто має з'явитися до ТЦК навіть без повістки

Раніше ми писали, що згідно з українським законодавством, військовозобов'язані чоловіки та жінки зобов'язані регулярно з'являтися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для військового обліку. Однак, у деяких випадках військовозобов'язані можуть бути зобов'язані з'явитися до військомату навіть у тому випадку, якщо вони не отримували повістки.

Згідно з Порядком ведення військового обліку, військовозобов'язані зобов'язані самостійно явитися до ТЦК у таких випадках:

  • для підтвердження наявності відстрочки через освіту, якщо освітній заклад не відправляє документи в ТЦК;
  • у разі зміни будь-яких персональних даних, сімейного стану, народження дітей – для уточнення даних;
  • у разі зміни місця роботи – для уточнення даних;
  • у разі зміни місця проживання – протягом семи днів для взяття на військовий облік за новим місцем проживання;
  • У разі закінчення дії постанови ВЛК про придатність до військової служби або у разі серйозних змін у стані здоров’я, якщо постанова ВЛК все ще діє;
  • для отримання відповідних дозволів у разі зняття з обліку для виїзду за кордон менше, ніж на 3 місяці.

Військовозобов'язаним, які мають серйозні хронічні захворювання, потрібно терміново зробити копії відповідних медичних заключень, завірити ці документи в нотаріуса, а потім відправити їх поштою на адресу ТЦК. До листа необхідно обов'язково прикріпити опис.

Неявка до військомату без поважних причин є адміністративним правопорушенням і може призвести до накладення штрафу або навіть до адміністративного арешту. Якщо військовозобов'язаний не впевнений, чи зобов'язаний він з'явитися до військомату, він може звернутися до ТЦК за консультацією.

Нагадаємо, що передбачає повістка на відправку. Також ми писали, кого мобілізовуватимуть у грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.