Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: кому чекати на повістку у грудні

В останній зимовий місяць призвати до армії можуть щонайменше п’ять категорій українців

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Кого першочергово мобілізуватимуть в грудні

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У листопаді Верховна Рада вдевяте подовжила мобілізацію в Україні до 14 лютого 2024 року. Відповідно, військовозобов'язані громадяни нашої держави й надалі отримуватимуть повістки.

Розповідаємо, кого можуть призвати до лав ЗСУ вже найближчим часом, згідно із законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Хто може отримати повістку в останній місяць 2023 року

У відповідному законі йдеться про те, що на цей момент мобілізації підлягають громадяни України, віком від 18 до 60 років, які є військовозобов'язаними та резервістами. Виключенням є лише чоловіки, які не досягли 27-річного віку та не проходили строкову службу — призивати їх до лав ЗСУ у примусовому порядку ТЦК не мають права.

Тож у грудні вручити повістку на роботі, на вулиці або ж за місцем проживання можуть будь-якій військовозобов'язаній особі, яка належить до однієї із п’яти категорій:

  • придатні або обмежено придатні (незалежно від наявності військового досвіду), віком від 27 до 60 років;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком до 60 років;
  • придатні або обмежено придатні чоловіки, віком від 27 до 60 років — для служби за контрактом;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки та не притягувалися до відповідальності за скоєння тяжких злочинів;
  • придатні або обмежено придатні, віком від 18 до 27 років з-поміж резервістів після проходження строкової служби, військової кафедри або навчання у ЗВО.

Після вручення повістки кожен громадянин зобовязаний з’явитися до відповідного ТЦК для уточнення даних, проходження ВЛК та отримання подальших розпоряджень тощо.

Які зміни готують у мобілізації

Раніше ми писали, що уряд має на меті залучити комерційні рекрутингові компанії до проведення мобілізації. Завдяки їхній діяльності, призов стане більш цілеспрямованим і швидким.

Рекрутери будуть переконувати призовників, що їх не просто так відправлять на фронт. Згідно з новими правилами, мобілізовані будуть виконувати роботу, яка відповідає їхнім навичкам і здібностям. Наприклад, люди, які бояться воювати, можуть бути залучені до інших видів діяльності, таких як ремонт техніки, будівництво укріплень тощо.

Уряд також співпрацюватиме з двома найбільшими кадровими компаніями в Україні. Вони допоможуть знайти людей, які хочуть допомогти військовим, але не мають бажання воювати. Завдяки такій співпраці, процес мобілізації стане більш гнучким. Люди будуть залучатися на конкретні посади, наприклад, зварювальники, слюсарі тощо.

Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки й оборони України визнав, що після майже двох років війни виникли деякі проблеми з проведенням мобілізації. Однак він заявив, що ці проблеми перебільшені російською пропагандою.

"Росія намагається підігріти це питання, кажучи, що у нас не вистачає солдатів, що у нас проблеми з мобілізацією. У житті завжди є проблеми, давайте не будемо їх переоцінювати", – сказав він.

Нагадаємо, хто зараз найбільше потрібен на фронті. Також ми писали, як самостійно обрати професію та підрозділ в ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.