Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повістка на відправку: хто може отримати та що передбачає документ

Загальна мобілізація триває в Україні з початку повномасштабного вторгнення, однак уряд постійно змінює її правила для прискорення призову

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Що означає повістка на відправку

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Зараз в Україні військовозобов’язані можуть отримати три види повісток. Всі вони вимагають від призовника різних дій.

Що робити після отримання повістки на відправку, розповів адвокат Радіо Кирилкін.

З його слів, повістка на відправку – це документ, який повідомляє особу про те, що її призивають на строкову військову службу. У повістці вказані дата, час і місце, куди особа повинна з’явитися для відправлення на збірний пункт.

Після отримання такої повістки призовник зобов’язаний протягом 24 годин з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для мобілізації. Якщо цього не зробити, призовник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності та позбавлений волі на строк до трьох років.

Які бувають види повісток

Раніше ми писали, що існує чотири види повісток. Однак під час воєнного стану в Україні не вручають документи для призову на строкову службу, адже його скасували через необхідність в людях безпосередньо на фронті.

Отже, українці можуть отримати такі види повісток:

  • Повістка для уточнення облікових даних вручається для перевірки даних про особу військовозобов’язаного, його сім’ю, стан здоров’я, місце роботи. Результат візиту до ТЦК може бути різним: наприклад, людину можуть звільнити від служби в армії або надати відстрочку.
  • Повістка для проходження військово-лікарської комісії зобов’язує пройти повне медичне обстеження. До повістки додається картка для медогляду. Після обстеження лікарі роблять висновок щодо придатності чи непридатності людини до служби в армії. Також може йти мова про часткову придатність до служби.
  • Повістка на відправку вручається військовозобов’язаному, який пройшов ВЛК і був визнаний придатним до служби. Цей документ зобов’язує з’явитися на призовний пункт протягом 24 годин. Якщо людина вже служила в армії, вона направляється до військової частини, а ті, хто не служив – у навчальні центри.

Що робити, якщо силою відвезли до ТЦК

Також ми писали, що якщо військові силоміць намагаються затягнути вас до військкомату, не варто чинити опір. За нанесення тілесних ушкоджень співробітнику військкомату вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Так само, незаконним є силоміць затягувати людину до територіального центру комплектування. У таких випадках слід виконати наступні дії:

  • вимагати надати безоплатного адвоката;
  • вимагати викликати поліцію;
  • не підписувати жодних документів та попросити пояснення причини такого затримання;
  • не проходити ВЛК;
  • не пропонувати хабарі представникам військкомату;
  • за можливості, зателефонувати усім друзям, родичам та знайомим та повідомити їх про незаконне утримання.

Також не варто показувати військовим свої документи, якщо вони запитують їх просто на вулиці. Є ризик, що недобросовісні співробітники військкомату внесуть ваші паспортні дані в повістку прямо під час вручення. Така повістка є незаконною та від неї можна відмовитись. Військові можуть вимагати документи тільки в присутності поліцейських.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, в яких місцях найпростіше ловити ухилянтів. Також ми повідомляли, кого можуть мобілізувати до лав Збройних сил України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.