Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Порушення правил мобілізації: що робити, якщо хворого призвали до війська

Під час загальної мобілізації до лав Збройних сил можуть призвати виключно придатних осіб

Фото: УНІАН

Призов хворих до армії

Фото: УНІАН

Мобілізація в Україні триває з самого початку повномасштабного вторгнення. В ході цього процесу до армії призивають осіб, які є придатними до військової служби за станом здоров'я. Однак, іноді помилково призивають тих, хто має повне право на відстрочку.

Про це розповіла юристка адвокатської фірми Gracers Анастасія Цибулько.

Що робити, якщо призвали хворого

Так, експертка пояснює, що у тому випадку, якщо хвора особа була призвана до армії, а її стан здоров'я згодом погіршився, вона має повне право на отримання звільнення з військової служби. Його отримати можна лише після проходження військово-лікарської комісії, де буде підтверджено непридатність такої особи та відповідно, відбудеться зняття з військового обліку.

"Якщо хворого призвали до лав ЗСУ без врахування належних довідок про його хворобу або без проведення медичного огляду, то необхідно вимагати проведення нового огляду, щоб отримати можливість звільнитися із ЗСУ за станом здоров’я", – зазначає юристка.

Слід додати, що для того, щоб оскаржити таке рішення, особа повинна подати рапорт командиру та пояснити наявність проблем зі здоров'ям. Згодом потрібно отримати отримати направлення на проходження ВЛК, зібрати всі документи та пройти військово-лікарську комісію. Далі потрібно очікувати на висновок.

Скільки діє відстрочка для людей з ІІІ групою інвалідності

Раніше ми писали про те, що особи, які мають інвалідність не можуть бути призвані до української армії, однак вони мають повне право служити за власними бажанням.

За словами юриста Богдана Пересада, для того, щоб так особи отримали відстрочку від мобілізації, їм потрібно пройти військово-лікарську комісію. Там спеціалісти зроблять відповідні висновки, після чого особа з ІІІ групою інвалідності зможе отримати відстрочку від призову.

В загальному, термін відстрочки від мобілізації може серйозно відрізнятися, однак, в середньому він складає від 3-х до 6-ти місяців. Після цього, особа знову повинна з'явитися до ТЦК та СП та пройти військово-лікарську комісію.

В цьому контексті слід додати, що чинне законодавство України не передбачає конкретного терміну для надання відстрочки всім особам, що мають ІІІ інвалідності. Відповіді, хтось отримує термін 6 місяців, хтось 3, а в когось відстрочка може бути зовсім іншою.

Раніше ми писали про те, що деякі особи, які мають ІІІ групу інвалідності можуть служити в Збройних силах. Також раніше ми повідомляли, чи потрібно чоловікам добровільно з'являтися до територіальних центрів комплектування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.