Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Працевлаштування без військового квитка: який штраф доведеться заплатити роботодавцю

Підприємства, які наймають на роботу чоловіків, попри вимоги територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час воєнного стану, порушують закон

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чи можливо влаштуватися на роботу без військового квитка

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Згідно з новими правилами військового обліку, підприємства та навчальні заклади зобов'язані перевіряти наявність військово-облікових документів у кандидатів на роботу та абітурієнтів. В іншому випадку, вони можуть бути оштрафовані

Про це зазначено в Постанові Кабміну "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

Роботодавці та працівники освітніх установ мають перевірити у чоловіків:

  • посвідчення про приписку (приписне свідоцтво) для призовників;
  • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного для військовозобов'язаних;
  • військовий квиток для резервістів.

У разі відсутності у працівника одного з цих документів, роботодавець має заплатити штраф

  • для громадян – від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 3 400 грн);
  • для посадових осіб — від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 5100 грн);
  • повторне вчинення порушення протягом року – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • повторне вчинення порушення посадовими особами впродовж року — від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 5100 до 8500 грн.

Крім того, безробітна особа, яка підлягає мобілізації, не зможе підтвердити свій статус в центрі зайнятості без відповідних документів.

Українців хочуть зобов'язати носити з собою військовий квиток

Раніше ми писали, що невдовзі можуть бути запроваджені нові обмеження для військовозобов'язаних. Народний депутат України Федір Веніславський повідомив, що у Верховній Раді розглядається законопроєкт, який передбачає обов'язкове носіння військового квитка для всіх військовозобов'язаних чоловіків під час воєнного стану.

"Щоб уникнути питань пов'язаних з тим, чи є громадянин військовозобов'язаним, не військовозобов'язаним, може отримати повістку, чи не може отримати повістку, ми передбачаємо, що військовозобов'язані під час воєнного стану повинні мати з собою і документ, що підтверджує особу, і документ, що засвідчує перебування на військовому обліку", – зазначив Веніславський.

Варто зазначити, що наразі жодних законів, які б передбачали обов'язкове носіння військового квитка для військовозобов'язаних під час воєнного стану, немає. Однак, представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки вже зараз рекомендують військовозобов'язаним носити з собою військовий квиток.

Якщо законопроєкт буде прийнятий, військовозобов'язані чоловіки, які не будуть носити з собою військовий квиток, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Штраф для громадян становить від 510 до 850 гривень, для посадових осіб – від 850 до 1700 гривень.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що генерал ЗСУ назвав головні проблеми мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, якими є вимоги для вступу до української армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.