Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Призов 500 тисяч та обмежено придатні — Залужний висловився щодо змін у мобілізації

За словами головнокомандувача ЗСУ, рішення щодо придатності військовозобов'язаного до служби має схвалювати ВЛК, апелювання до інвалідності не є актуальним

Фото: ОП, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Залужний висловився щодо нового законопроєкту про мобілізацію

Фото: ОП, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Нещодавно у мережі з’явився текст нового законопроєкту щодо мобілізації. Однак, жодних подань Генеральний штаб та ЗСУ до Верховної ради чи Кабміну не робили.

Про це йдеться у заяві головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в ефірі телемарафону.

"Перше з чого я хотів би почати, то це про формулювання самого питання. Жодних там подань, будь-яких законопроектів ЗСУ або Генштаб не робили на Кабінет міністрів і не можуть робити", – заявив Залужний.

Вік також наголосив, що ЗСУ та Генштаб позбавлені можливості відповідної ініціативи.

Запит на мобілізацію 400-500 осіб

За інформацією Залужного, окремого запиту на мобілізацію 400-500 осіб військове командування не робило, але такі запити формуються постійно. У даній цифрі, каже головнокомандувач ЗСУ, закладено покриття некомплекту, формування нових військових частин і поповнення втрат.

"Що стосується безпосередньо цієї цифри, ми цю цифру сформували. Ми цю цифру формували відповідно і на наступний рік. Вона звісно враховує покриття поточного некомплекту який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших військових втрат, які ми можемо понести протягом наступного року", - сказав він.

Залужний сказав, що "озвучувати цю цифру і яка цифра стосується того чи іншого розділу цих показників" він не може оскільки "це являється військовою таємницею".

Скасування терміну "обмежено придатний"

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний також заявив, що рішення щодо придатності до служби має схвалювати військово-лікарська комісія, у такому випадку "апелювання до інвалідності не є актуальним".

Логічним стає висновок, що всіх здорових та людей із інвалідністю 2 та 3 груп відправлять на медкомісію.

Що потрібно ЗСУ

Крім того, Валерій Залужний акцентував увагу на тому, що на даному етапі позиція Генштабу ЗСУ вкрай проста, нам зараз потрібні:

  • снаряди;
  • зброя;
  • люди.

"Мені головне, щоб прийшли люди до війська і могли виконувати поставлені завдання. Хто яку матиме відстрочку або хто яку відстрочку не буде мати, кого буде держава призивати – сьогодні я вважаю, що це не моя компетенція", – зазначив він.

За його словами, для цього є центральні органи виконавчої влади, котрі визначають, кого призивати.

Мобілізація жінок в Україні

Як ми зазначали вже раніше, народний депутат України, полковник СБУ та секретар комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко розповів, чи потрібні зараз жінки в армії.

За його словами, якщо жінка хочу служити, вона йде до військомату та мобілізується, їй ніхто не заборонятиму служити. Однак, на військовий облік ставатимуть тільки українки з медичною освітою, всі інші – виключно за власним бажанням.

Також Роман Костенко зазначив, що майже всі представники його комітету виступають проти можливої мобілізації жінок до Збройних сил України. Крім того, президент країни також нещодавно зробив заяву про те, що мобілізація жінок в державі неможлива.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які зміни щодо обмежено придатних готують представники Верховної Ради України. Також ми повідомляли, хто згідно з новим законопроєктом може отримати відстрочку від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.