Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація жінок у ЗСУ: нардеп пояснив, чи потрібно це армії

В Україні активно обговорюють можливу мобілізацію жінок до війська, проте, за словами народного депутата, таких осіб не будуть призивати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Мобілізація жінок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до війська призивають військовозобов'язаних осіб, віком від 18 до 60 років. При цьому, жінок мобілізувати не можуть, адже такі особи мають право служити лише за власним бажанням.

Про це розповів нардеп Роман Костенко в інтерв'ю Укрінформу.

Мобілізація жінок

Костенко розповідає, що більшість українців, коли чують слова "жінки", "армія" та "облік" одразу уявляють жінок, які йдуть на штурм зі зброєю. Однак, Міноборони запропонувало лише закріпити обов'язковий облік для таких осіб.

"Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає, що на облік мають ставати тільки жінки з медичною освітою, всі інші – за власним бажанням. Все, питання закрите. Якщо жінка хоче, вона йде у військкомат і мобілізовується. Їй ніхто не забороняє служити. У нас зараз багато жінок служать, виконують обов'язок перед державою, але за власним бажанням. Змушувати їх ніхто не збирається", – сказав Костенко під час інтерв'ю.

Крім того, він зазначив, що фактично 90% від представників комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки виступають проти можливої мобілізації жінок.

Зміни щодо обмежено придатних

Раніше ми писали про те, що згідно з новим законопроєктом, який підготували народні депутати України, військовозобов'язаним чоловікам більше не будуть надавати статус обмежено придатних.

Повідомляється, що чоловіки, які наразі мають такий статус повинні з'явитися до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також пройти військово-лікарську комісію. Під час цієї комісії особі буде надано інших статус, зокрема:

  • придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби.

У випадку, якщо її буде визнано придатною до проходження військової служби, тоді така особа може бути мобілізована до лав Збройних сил України чи інших військових формувань. Крім того, додамо, що з'явитися до ТЦК та СП потрібно протягом шести місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто, згідно з новим законопроєктом може отримати відстрочку від мобілізації. Також ми повідомляли, чи може в Україні відбутися велика ротація.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.