Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Велика ротація в Україні: експерт розповів, чи може вона відбутися у 2024-му

Президент України під час пресконференції говорив про те, що до війська потрібно мобілізувати близько півмільйона чоловіків

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Ротація в Україні

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації військовозобов'язаних українців призивають до лав Збройних сил України та інших військових формувань. Однак, в найближчі місяці влада планує мобілізувати велику кількість осіб.

Про те, чи вдасться виконати такі плани щодо мобілізації розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в коментарі "24 каналу".

Ротація для військових

Коваленко зазначає, що одразу мобілізувати 500 тисяч чоловіків до лав Збройних сил України буде доволі складно, тому варто очікувати, що цей процес триватиме довго.

"Велика ротація одразу не відбудеться, тому що ми одразу не зможемо мобілізувати 500 тисяч. Це розтягнеться на деяких час, мабуть, навіть на рік чи більше. Мобілізація 45 тисяч на місяць – це дуже складна організаційна робота", – зазначив експерт.

Крім того, Коваленко зазначив, що мобілізовані чоловіки в жодному разі одразу на фронт не потрапляють, тому, їх необхідно готувати.

"Це треба починати якнайшвидше. Менше розводити балачки, а починати, тому що на окупованих територіях російські війська кількісно мають близько 450 тисяч осіб. Ці 450 тисяч по всій лінії боєзіткнення треба якимись ресурсами стримувати", – додав Коваленко.

До того ж, частина українських підрозділів стримують ворога вже понад рік, а то й більше часу, тому їм необхідна ротація вже зараз.

Демобілізація в ЗСУ

Раніше ми писали про те, що міністр оборони України Рустем Умєров під час інтерв'ю "Суспільному", розповів, що демобілізація в нашій країні може відбутися лише після закінчення війни.

"Слово "демобілізація" ми можемо використовувати тільки після того, як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно", – сказав очільник оборонного відомства.

Крім того, слід додати, що в новому законопроєкті йдеться про те, що право на демобілізацію можуть отримати дві категорії:

  • військові з інших країн, які проходять службу за контрактом;
  • військові, які були звільнені з полону.

Умєров також зазначив, що демобілізація в нашій країні не буде залежати від кількості осіб, яких вдалося мобілізувати.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можливо мобілізувати 500 тисяч чоловіків до війська. Також ми повідомляли, хто окрім військкомату може роздавати повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.