Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Демобілізація в Україні: коли вона може відбутися

Вже тривалий час в країні обговорюється можлива демобілізація для українських військовослужбовців

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Демобілізація для військових

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває від початку воєнного стану. Під час цих процесів до армії призивають військовозобов'язаних українців, однак, наразі демобілізуватися мають право лише деякі категорії громадян.

Про те, коли може відбутися демобілізація українських військових розповів міністр оборони Рустем Умєров в інтерв'ю "Суспільному".

Демобілізація ЗСУ

Під час свого інтерв'ю міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що говорити про демобілізацію в Україні остаточно можна буде лише після закінчення активної фази війни проти Росії. Водночас, наразі в країні розробляється план, за допомогою якого українські військові матимуть право на отримання відпочинку.

"Слово "демобілізація" ми можемо використовувати тільки після того, як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно", – йдеться у заяві Рустема Умєрова.

Крім того, очільник оборонного відомства зазначив, що демобілізація військовослужбовців в Україні не буде залежати від кількості осіб, яких призвали.

Демобілізація 2024

Раніше ми писали, що в опублікованому на NV проєкті закону йдеться про те, що нардепи готують важливі зміни щодо демобілізації в Україні. Зокрема, народні обранці пропонують надати можливість демобілізуватися двом категоріям військовослужбовців:

  • українські військовослужбовці, які під час повномасштабної війни перебували у російському полоні, були звільнені та не захотіли продовжувати військову службу за власним бажанням;
  • військовослужбовці, які мають громадянства інших країн та проходять військову службу за контрактом в Збройних силах України, Національній гвардії, ДПСУ тощо.

При цьому, варто додати, що наразі Верховна Рада лише розглядає такий законопроект, адже остаточне рішення може змінитися.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто окрім представників ТЦК та СП має право роздавати повістки під час воєнного стану. Також ми повідомляли, чи можливо мобілізувати до армії 500 тисяч чоловіків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.