Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Розлучитися для відстрочки недостатньо? Про що треба знати деяким чоловікам

Юристка детально пояснила, які документи треба обов'язково надати чоловіку для підтвердження факту самостійного догляду за дитиною

Фото: АрміяInform, Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чоловіку необхідно надати докази самостійного виховання дитини

Фото: АрміяInform, Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Під час воєнного стану чоловіки в Україні мають право на відстрочку від мобілізації за деякими сімейними обставинами. Зокрема, це стосується батьків, які самостійно виховують дитину до 18 років.

За словами адвокатки Ario Law Firm Зоряни Богдан, розлучення та проживання з дітьми окремо від матері не дає чоловікові права на відстрочку.

Чинним законодавством України передбачено право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років. Ця підстава для отримання відстрочки визначена у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Таких осіб можуть мобілізувати лише за їхньої згоди, звертає увагу юристка.

Для отримання відстрочки від призову необхідно надати докази самостійного виховання дитини, бо сам по собі факт розірвання шлюбу з матір'ю дитини жодним чином не може свідчити про наявність підстав для відстрочки, наголошує Зоряна Богдан.

"На жаль, на даний час непоодинокою є практика, коли подружжя умисно розривають шлюби з метою отримання вказаної підстави для відстрочки чоловіку. При цьому вони не усвідомлюють, що таким чином не доводиться факт відсутності участі матері у вихованні дитини чи наявність у батька статусу батька-одинака", – зауважує фахівчиня.

Так само не є рішенням для тих, хто намагається отримати відстрочку, подання позовів про визначення місця проживання дитини з батьком.

"За результатами розгляду таких справ суд лише встановлює, з ким із батьків проживатиме дитина, однак не визначає наявність у батька статусу такого, що сам виховує дитину", – зазначає юристка.

Перебування матері за кордоном також не підтвердить факту самостійного виховання дитини батьком.

"Варто зауважити, що чіткого визначення, хто саме може вважатися особою, яка самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років, в українському законодавстві немає", – говорить Зоряна Богдан.

Які документи підтверджують факт самостійного виховання дитини

Згідно із правовими нормами, документами, які підтверджують факт самостійного виховання батьком дитини (дітей) віком до 18 років, є свідоцтво про народження дитини (дітей) та один з нижченаведених документів:

  • свідоцтво про смерть матері;
  • рішення суду про позбавлення матері батьківських прав;
  • рішення суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав;
  • рішення суду про визнання матері безвісти зниклою;
  • рішення суду про оголошення матері померлою.

"Вказані документи об’єктивно дозволяють підтвердити факт відсутності участі матері у вихованні дитини та, як наслідок, наявність підстав для відстрочки від мобілізації для батька такої дитини", – пояснює адвокат.

Правниця також звертає увагу на такий випадок якщо чоловік згодом вдруге одружився, то він вже не буде вважатися таким, що самостійно виховує дитину, тому у нього не буде підстав для отримання відстрочки.

Які існують хвилі мобілізації

Раніше ми вже писали, що загалом існує чотири хвилі мобілізації. Серед них:

  • перша – це оперативний резерв, до якого входять військові, які вже мають за плечима бойовий досвід. Чоловіки переважно до 40 років, які служили в АТО або ООС;

  • друга хвиля — колишні строковики та контрактники, які мали військовий досвід до 2014 року;

  • третя — це вже мобілізаційний резерв, серед яких офіцери запасу, які не увійшли до попередніх хвиль мобілізації. Також ідеться про тих чоловіків, які в університетах закінчили військову кафедру;

  • четверта хвиля містить громадський резерв, коли призвати можуть усіх чоловіків України, які можуть воювати й не мають протипоказань за віком чи станом здоров'я.

Однак наразі в Україні не діє жодна з них, а Генеральний штаб України самостійно визначає черговість та обсяги призову військовозобов'язаних та резервістів. Процес відбувається згідно з планами, які були затверджені ще в лютому 2022 року.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.