Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Служба в ЗСУ: зі скількох років можуть призвати до армії

До української армії можуть мобілізувати чоловіків, які досягли певного віку

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

З якого віку мобілізують

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В Збройних силах України проходять службу чимало юнаків, віком від 18 років. Хоча такі особи здебільшого не вважаються військовозобов'язаними.

Про це йдеться в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Мінімальний вік призову

Чинним законодавством передбачено, що на військову службу можуть мобілізувати чоловіків, віком від 18 до 60 років, які мають статуси військовозобов'язаних. Однак більшість осіб від 18 до 27 років є призовниками, а вони не підлягають мобілізації.

Тому до Збройних сил України під час воєнного стану та загальної мобілізації здебільшого призивають чоловіків, віком від 27 до 60 років, які мають статуси військовозобов'язаних та є придатними за рішенням військово-лікарської комісії.

При цьому, тут не грає ролі те, чи проходив такий чоловік військову службу раніше. Однак, якщо мова йде про мобілізацію чоловіків, віком від 18 до 27 років, то їх можуть призвати лише у тому випадку, якщо вони проходили військову службу в Збройних силах України чи інших формуваннях.

Крім того, чоловіки, віком від 18 до 27 років, можуть вступати до війська за власним бажанням.

Призов батьків дітей з інвалідністю

Раніше ми писали про те, що згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", батьків, у яких на утриманні перебуває дитина, що має інвалідність, не можуть призивати на військову службу.

Проте, відстрочка для таких категорій чоловіків не надається автоматично, тому для цього їм потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також надати такі документи:

  • копію паспорта особи, яка має отримати відстрочку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копії документів, які свідчать про те, що у дитини насправді є інвалідність;
  • копію свідоцтва про шлюб;
  • копії документів, які підтверджують спільне місце проживання дитини з інвалідністю та особи, що прагне отримати відстрочку;
  • копії документів, які підтверджують реєстрацію місця проживання дитини з інвалідністю.

Після того, як військовозобов'язаний подасть заяву та отримає право на відстрочку від мобілізації, в його документі може з'явитися відповідна відмітка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто має право на отримання відстрочки від мобілізації. Також ми повідомляли, які чоловіки можуть проходити службу за місцем проживання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.