Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українці за кордоном: кого зобов’яжуть стати на військовий облік

Уряд при створенні нового проєкту закону про мобілізацію мав на меті посилення процесу призову та врахував всі зауваження до попередньої версії

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Українці за кордоном мають стати на військовий облік

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Громадяни України, які знаходяться за кордоном, зобов'язані стати на військовий облік протягом 30 днів з дня набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України. Документ визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном.

Про це йдеться в новому проєкті Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Важливо зауважити, що нововведення стосуються лише громадян України, які були зняті з військового обліку у зв'язку із вибуттям за межі держави на строк понад три місяці.

Крім того, під час дії воєнного стану такі громадяни мають право на безперешкодний в'їзд-виїзд з України.

Ця норма спрямована на забезпечення обороноздатності України та мобілізаційних потреб у разі необхідності.

Кабмін вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт про мобілізацію. Документ передбачає низку важливих змін, які можуть суттєво вплинути на хід мобілізації в Україні.

Ось основні зміни, які пропонує законопроєкт:

  • чіткий термін служби під час воєнного стану;
  • звільнення від служби для всіх чоловіків з інвалідністю;
  • додаткова відпустка для військових, яких було звільнено з полону;
  • можливість оновити власні дані в онлайн-режимі;
  • можливість переїжджати в інші міста без дозволу ТЦК та СП;
  • обов'язкова військова підготовка протягом 2-3 місяців для всіх, кого призивають на службу;
  • скасування строкової служби та введення базової військової підготовки.
  • скасування відстрочки для державних службовців;
  • облік для всіх українців;
  • покращення грошового забезпечення та додаткових винагород.

Для набуття чинності законопроєкт повинен бути ухвалений Верховною Радою України. Очікується, що це відбудеться найближчим часом.

Вік призову

Також ми зазначали, що законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачено, що військовозобов'язаними вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак, не всі чоловіки цього віку можуть бути мобілізовані.

Чоловіки віком від 18 до 27 років, які не мають досвіду проходження військової служби або ж не закінчували військову кафедру під час навчання у закладі вищої освіти, мають статус призовників. Вони не можуть бути мобілізовані, але мають право вступити до лав Збройних сил України за власним бажанням.

Чоловіки віком від 27 до 60 років, які мають досвід проходження військової служби або ж закінчили військову кафедру під час навчання у закладі вищої освіти, мають статус військовозобов'язаних. Вони можуть бути мобілізовані до війська, навіть якщо вони не проходили службу в армії (якщо вони були визнані придатними за рішенням військово-лікарської комісії).

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть призивати на військову службу чоловіків, які мають дітей з інвалідністю. Також ми повідомляли, хто має право на отримання відстрочки у лютому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.