Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Військовий облік жінок — що варто знати тим, хто перебуває за кордоном

Правник детально пояснив, як здійснюється військовий облік жінок та чи можна стати на цього тим, хто наразі перебуває за кордоном

Фото: Генштаб ЗСУ

З 1 жовтня деякі жінки повинні стати на військовий облік

Фото: Генштаб ЗСУ

Деякі жінки з 1 жовтня зобов’язані стати на військовий облік. Інші представниці прекрасної половини людства можуть зробити це за власним бажанням.

Юрист Антон Маринич детально пояснив, чи можуть встати на військовий облік жінки, які зараз перебувають за кордоном.

Правник нагадав, що ще 7 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до статті 1 закону "Про військовий обов'язок і військову службу". Документ встановлює взяття на військовий облік жінок певних професій за їхнім бажанням.

"Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних", – йдеться в тексті закону.

Також у відповідності до Наказу Міністерства оборони України №35 від 7 лютого 2022 року визначено, що Головнокомандувач Збройних Сил України має забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2023 року.

Чи може жінка стати на військовий облік за кордоном

Після початку повномашстабної війни, багато жінок були змушені віїхати з України. Серед них є ті, хто має медичну освіту або фармацевтичну спеціальність, але не перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Згідно з Порядок організації та ведення військового обліку призовників, встановлено обов’язок для закордонних дипустанов України здійснювати військовий облік військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку. При тому, такі установи зобов’язані повідомляти протягом 7 днів відповідний ТЦК та СП про взяття або зняття з консульського обліку військовозобов’язаних громадян.

Отже, згідно з нашим законодавством виходить, що консульства/посольства можуть приймати на облік тільки жінок, які вже до цього стали на військовий облік в Україні за місцем своєї реєстрації.

"Підтвердженням перебування на військовому обліку є військово-обліковий документ, а саме військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного", – нагадав правник Антон Маринич.

Водночас, дипломатичні установи не мають повноважень з оформлення військово-облікових документів. Вони мають виключно обов’язки з військового обліку громадян.

Також за кордоном неможливо пройти медичну комісію, яка є обов’язковою для встановлення ступеня придатності до служби.

Отже, зараз жінкам-медикам треба обов’язково ставати на військовий облік, але перебуваючи за кордоном наразі цього зробити неможливо.

Як жінкам стати на військовий облік

Як ми писали раніше, для того, аби жінці стати на військовий облік, варто звернутися до ТЦК та надати пакет таких документів:

  • заява про взяття на облік;
  • паспорт або ID-картка;
  • ідентифікаційний номер;
  • документ про здобуття спеціальності/професії;
  • довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
  • свідоцтво про народження дітей/документ про опіку;
  • свідоцтво про шлюб;
  • фотокартки 3х4.

Під час відвідування ТЦК для запису на військовий облік, жінці формують особову справу.

Раніше ми повідомляли про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.