Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

У Раді пояснили, чи зможуть жінки-медики виїхати за кордон

В комітеті ВР розповіли, хто з військовозобов’язаних жінок може перетнути український кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Чи зможуть жінки-медики виїхати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мали стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Однак, важливо не сплутати постановку на облік з мобілізацією.

Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко прокоментував Укрінформу це питання.

З його слів, ВР не планує законодавчо обмежувати жінкам-медикам виїзд за кордон. До того ж комітет Ради з правоохоронної діяльності не розглядає це питання.

"На рівні правоохоронного парламентського комітету таких розмов немає", – повідомив перший заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

На думку народного депутата, обмеження на виїзд жінок-медиків після постановки на військовий облік не мають запроваджуватися.

До того ж медичні працівники підлягають "бронюванню на роботі". Їх не можуть мобілізувати, якщо на своїй посаді вони приносять більше користі, ніж у лавах ЗСУ.

Кому потрібно стати на облік

Раніше ми зазначали, що обліку не уникнути фахівцям з таких спеціальностей:

  • біомедична інженерія, фізична терапія, медична та психологічна реабілітація;
  • оператори медичного устаткування;
  • професіонали в галузі наук про життя, наукові співробітники;
  • допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії;
  • професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;
  • токсикологи, фармакологи, професійні медичні сестри та акушерки;
  • стоматологія, технології медичної діагностики та лікування;
  • професіонали в галузі фармації, провізори.

Кого можуть мобілізувати вже зараз

Раніше ми повідомляли, що вже зараз повістки можуть отримати:

  • придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років, якщо вони мають чи не мають військового досвіду;
  • придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;
  • призовники від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу — вони можуть тільки добровільно підписати контракт із ЗСУ, мобілізувати примусово їх ніхто не може;
  • зняті та виключені з військового обліку чоловіки, якщо ВЛК визнає їх придатними або обмежено придатними за станом здоров’я і якщо вони не здійснили тяжкий злочин, при якому мобілізація заборонена.

Чоловіки від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу та навчання у ЗВО чи на військовій кафедрі, можуть йти служити лише добровільно на контракт.

Нагадаємо, за відмову від повістки військовозобов’язаному українцю загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Також ми публікували список тих категорій осіб, які не підлягають мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.