Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – коли потрібно проходити медичну комісію

Розповідаємо, в яких випадках чоловіки в Україні повинні проходити військово-лікарську комісію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Коли треба йти на ВЛК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. Під час неї до війська призивають чоловіків віком від 18 до 60 років. Експертка пояснила, в яких випадках військовозобов'язані повинні з'явитися на проходження комісії.

Про це в інтерв'ю "Українському радіо" розповіла адвокатка, керівниця медичного напрямку в ГО "Юридична освіта" Христина Ковцун.

Коли потрібно проходити ВЛК

Експертка повідомила, що в мирний час всі військовозобов'язані чоловіки повинні проходити військово-лікарську комісію один раз на п'ять років. Під час ВЛК їх визнають придатними, обмежено придатними або ж взагалі непридатними.

Однак, зараз в країні йде мобілізація, тому терміни проходження військово-лікарської комісії можуть бути іншими.

"Тому що в нас є указ президента про мобілізацію, і відповідно, коли військовозобов'язаному вручають повістку, він зобов'язаний з'явитися в територіальний центр комплектування, колишній військкомат, уточнити облікові дані й пройти військово-лікарську комісію для того, щоб було розуміння, чи він придатний, чи обмежено придатний, чи непридатний. І це обов'язок", – пояснила Ковцун.

Також юристка додала, що у тому випадку, якщо військовозобов'язаний відмовиться від проходження ВЛК, він отримає штраф, адже це є адміністративним порушенням. Зазначимо, що згодом особу можуть знову викликати до військкомату.

Чи може ВЛК змінити рішення щодо обмежено придатних

Адвокатка Алла Цимановська розповіла про те, що в Україні доволі часто висновки ВЛК є помилковими, адже іноді лікарі роблять невірну діагностику та встановлюють взагалі неправильні діагнози.

"На практиці вже відомо багато випадків, які призвели до певних кримінальних правопорушень з боку лікарів ВЛК, а також до порушень прав деяких громадян. Проблеми дві й обидві потрібно вирішувати – вживати превентивних заходів для не повторення цих помилок в майбутньому", — заявила Цимановська.

Також вона додала, що проблеми існують фактично по обидві сторони, тому що іноді лікарі визнають придатною до служби хвору людину, а іноді, навпаки – здорову визнають непридатною.

Раніше ми писали про те, які обмеження будуть введені для жінок з 1 вересня. Крім того, ми повідомляли, чи підлягають мобілізації студенти, що навчаються на аспірантурі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.