Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – чи може ВЛК змінити рішення щодо обмежено придатного

Розповідаємо, чи може військово-лікарська комісія скасувати той чи інший висновок стосовно військовозобов'язаного

Фото: Одеський ТЦК та СП/Facebook. Колаж: Pro Війну

Помилкове рішення ВЛК

Фото: Одеський ТЦК та СП/Facebook. Колаж: Pro Війну

В Україні тривають воєнний стан та загальна мобілізація, які були введені через повномасштабне вторгнення Росії. Під час загальної мобілізації до війська призивають лише чоловіків віком від 18 до 60 років, однак, тільки тих, хто не має жодних захворювань. Проте, рішення ВЛК іноді буває невірним, адвокат розповіла, чи можуть його змінити.

Про це повідомляє "Фокус" з посиланням на адвокатку Аллу Цимановську.

Помилки ВЛК

Адвокатка зазначила, що порушення з боку військово-лікарської комісії в Україні не є рідкістю, адже доволі часто трапляються випадки, коли лікарі роблять невірну діагностику або ж встановлюють неправильний діагноз.

"На практиці вже відомо багато випадків, які призвели до певних кримінальних правопорушень з боку лікарів ВЛК, а також до порушень прав деяких громадян. Проблеми дві й обидві потрібно вирішувати – вживати превентивних заходів для не повторення цих помилок в майбутньому", — заявила Цимановська.

Вона додала, що проблеми існують фактично по обидві сторони. Тобто, іноді трапляються випадки, коли абсолютно здорова людина визнана непридатною, а іноді, коли насправді хвора особа визнається придатною до військової служби.

Крім того, вона відзначила, що зараз поняття "непридатний", "придатний" або ж "обмежено придатний" є доволі складним, адже там декілька трактувань. Тому Рада національної безпеки повинна розібратися в цьому та роз'яснити документ, що визначає ступінь придатності чоловіка до військової служби.

Обмеження для жінок з 1 вересня

Раніше ми писали про те, що для деяких жінок будуть введені обмеження щодо перетину кордону вже з 1 вересня. Так, за словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, обмеження, які будуть введені з початку нового місяця, не торкнуться жінок з медичною чи фармацевтичною освітою. Вони лише будуть стосуватися осіб, що працюють на державних посадах.

"Ініціатором змін завжди є Міністерство внутрішніх справ, оскільки вони координують діяльність ДПСУ. Жодних змін щодо перетину державного кордону жінок з медичною, фармацевтичною освітою до цієї постанови внесено не було", — заявив Віктор Ляшко.

Також очільник Міністерства охорони здоров'я додав, що на сьогодні не планується жодних змін щодо перетину кордону для жінок-медиків.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи підлягають студенти аспірантури мобілізації. Також ми повідомляли, чи можна піти в армію одразу після закінчення школи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.