Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Аспіранти підлягають мобілізації? Як діяти, коли вручають повістку

Розповідаємо, що робити студентам аспірантури у випадку, якщо їх хочуть мобілізувати

Фото: УНІАН, Одеський ТЦК та СП/Facebook. Колаж: Pro Війну

Чи можуть мобілізувати студентів аспірантури

Фото: УНІАН, Одеський ТЦК та СП/Facebook. Колаж: Pro Війну

Як відомо, всі студенти, які навчаються на денній формі навчання, мають відстрочку від мобілізації. Однак, іноді трапляються ситуації, коли їх намагаються призвати до лав Збройних сил всупереч всім документам. Юрист розповів, чи мають право на відстрочку студенти аспірантури.

Про це повідомляють Факти з посиланням на адвоката Ростислава Кравця.

Чи можуть мобілізувати студентів аспірантури

За словами юриста, в законодавстві на сьогодні не відбулося ніяких змін, які свідчили б про те, що студенти аспірантури підлягають мобілізації. Тому вони мають повне право на відстрочку.

Однак, юрист зазначив, що ТЦК та СП доволі часто намагаються ошукати людей та говорять їм про те, щоб вони швидше підписали необхідні документи. В такому випадку аспірант, підписавши документи у військкоматі, може відмовитись від відстрочки.

Ростислав Кравець додав, що якщо ви побачили, що працівники ТЦК та СП діють незаконно, тоді бажано звернутись до правоохоронних органів. За словами адвоката, вони далеко не завжди допомагають належним чином, однак ваше звернення допоможе зафіксувати такий випадок.

Що робити, якщо аспіранту дають повістку

За словами юриста, якщо вам вручають повістку, то від її отримання відмовлятись не потрібно, адже це може створити додаткові проблеми. В такому випадку студент аспірантури повинен звернутися до ТЦК у письмовій формі, повідомивши, що в нього є право на відстрочку від мобілізації.

Тільки після цього можна з'являтися з повісткою до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Чи можна піти в армію після школи

Наприкінці 2022-го року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №1487 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

В цьому документі йдеться про те, що юнаки мають ставати на військовий облік не в 16 років, як це було раніше, а в 17. Таким чином, це допоможе територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки спрогнозувати кількість потенційних та мобілізованих призовників. Проте, варто додати, що строкову службу може проходити лише громадянин України, якому виповнилося 18 років.

Нагадаємо, раніше ми писали, які чотири хвилі мобілізації існують в Україні. Також ми повідомляли, що в Україні послабили процес виїзду за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.