Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – кого можуть призвати з 1 жовтня

Згідно з українським законодавством, чоловікам у віці від 18 до 60 років вручають повістки, їм пропонують явитися до ТЦК

Фото: Міноборони РФ, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан

Фото: Міноборони РФ, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

У нашій країні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Чоловікам у віці від 18 до 60 років вручають повістки з проханням прибути до ТЦК.

Розбиралися, кого можуть забрати в армію у жовтні 2023 року.

Згідно з українським законодавством, мобілізації підлягають за станом здоров'я:

  • придатні у мирний та воєнний час;
  • обмежено придатні у час, придатні у час;
  • непридатні у мирний час та обмежено придатні у воєнний час;

Рішення про придатність приймає військово-лікарська комісія (ВЛК), на яку направляють, якщо особа не має права на відстрочку від мобілізації.

Кого можуть забрати на фронт з 1 жовтня

Таким чином, мобілізувати з 1 жовтня можуть:

  • придатних та обмежено придатних військовозобов'язаних від 18 до 60 років, які перебувають у запасі та не мають досвіду служби;
  • придатних та обмежено придатних військовозобов'язаних від 18 до 60 років з досвідом військової служби;
  • придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони проходять службу у запасі;
  • виключених та знятих з військового обліку, якщо ВЛК визнає їх придатними і вони не чинили тяжкого та особливо тяжкого злочину;
  • осіб з інвалідністю від 18 до 60 років, якщо ВЛК визнає придатними або обмежено придатними до служби за власним бажанням.

Чоловіки від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу та навчання у ВНЗ чи військовій кафедрі, можуть йти служити лише добровільно на контракт. Жінки, які мають стати на військовий облік з 1 жовтня необов'язково будуть мобілізовані.

Як бути чоловікам-переселенцям

Багато громадян нашої країни через бойові дії були змушені залишити свої будинки. Тому переселенцям-чоловікам, після переїзду на нове місце, потрібно відразу ставати на військовий облік і лише після цього звертатися до центрів соціального захисту для оформлення довідки ВПО.

Чи може ВЛК змінити рішення щодо обмежено придатних

Адвокатка Алла Цимановська розповіла про те, що в Україні доволі часто висновки ВЛК є помилковими, адже іноді лікарі роблять невірну діагностику та встановлюють взагалі неправильні діагнози.

"На практиці вже відомо багато випадків, які призвели до певних кримінальних правопорушень з боку лікарів ВЛК, а також до порушень прав деяких громадян. Проблеми дві й обидві потрібно вирішувати – вживати превентивних заходів для не повторення цих помилок в майбутньому", — заявила Цимановська.

Також вона додала, що проблеми існують фактично по обидві сторони, тому що іноді лікарі визнають придатною до служби хвору людину, а іноді, навпаки – здорову визнають непридатною.

Раніше ми писали про те, які обмеження будуть введені для жінок з 1 вересня. Крім того, ми повідомляли, чи підлягають мобілізації студенти, що навчаються на аспірантурі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.