Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Законопроєкт про мобілізацію: чи вплинуть зміни на перетин кордону

В Державній прикордонній службі розповіли, чи можуть зміни щодо мобілізації вплинути на перетин кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Зміни щодо перетину кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Народні депутати України вже тривалий час розглядають можливе введення змін щодо мобілізації. Однак, наразі законопроєкт ще не прийнято.

Про те, чи можуть такі зміни вплинути на перетин кордону розповів представник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону.

Перетин кордону

Демченко зазначив, що зміни щодо закону про мобілізацію в жодному разі не будуть впливати на перетин державного кордону, адже всі пункти щодо цього процесу чітко закріплені в законодавстві.

"Законодавство України чітко регламентує хто, як і коли може перетнути державний кордон в умовах воєнного стану. Зокрема, це визначено правилами перетину кордону, що затверджені постановою уряду №57", – заявив представник Державної прикордонної служби.

Також речник ДПСУ зазначив, що наразі чоловіки, віком від 18 до 60 років взагалі не мають права виїжджати за межі території України. Однак, існує перелік категорій, а також умов, в зв'язку з якими деякі чоловіки можуть покидати територію нашої країни. Цих правил, за словами Демченко, прикордонники дотримуються.

Різниця між станом війни та воєнним станом

Раніше ми писали про те, якою є різниця між воєнним станом та станом війни. Зокрема, про поняття "стан війни" в законодавстві згадується лише тричі. Двічі в Конституції:

  • у розділі про Верховну Раду;
  • у розділі про президента України.

Також ще один раз про це поняття згадується в законі "Про оборону України", проте, чітких пояснень щодо цього терміну в законах немає.

Однак, якщо брати до уваги поняття "воєнний стан", то тут ситуація зовсім інша, адже щодо цього терміну, в законодавстві є чітко прописані пункти та механізми дій. Крім того, поняття воєнний стан доволі часто зустрічаються і в інших країнах.

Також додамо, що за словами експертів, для того, щоб провести загальну мобілізацію в Україні не потрібно оголошувати "стан війни", адже ці поняття не пов'язані між собою. Наразі мобілізація в країні відповідає всім нормам.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що українці не зможуть зробити без військово-облікових документів. Також ми повідомляли, які дані вносять в електронний реєстр військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.