Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни у мобілізації-2024: чи збережуть право на відстрочку для аспірантів

Народна обраниця Юлія Гришина подала до парламенту законопроєкт, який пропонує залишити право на відстрочку для аспірантів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Для аспірантів-заочників пропонують повернути надання відстрочки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про мобілізацію. Один із суперечливих моментів документа – надання відстрочки для аспірантів, які навчаються на контракті.

Про це розповіла заступниця голови фракції "Слуга Народу", народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина.

Саме вона подала відповідну правку до оновленого законопроєкту про посилення мобілізації.

Народна депутатка зазначила, що ухвалений у першому читанні законопроєкт 10449 (про мобілізацію) містить норму, що обмежує право аспірантів-контрактників на відстрочку від мобілізації. За її словами, це суперечить статтям 24 та 64 Конституції України, статті 4 закону "Про вищу освіту".

"Подала правку про виключення із законопроекту цієї норми до другого читання в ВРУ. Потенціал наших аспірантів має цінуватися однаково – незалежно від форми фінансування їхнього навчання", – наголосила Юлія Гришина.

Кого можуть призвати зі студентів

Раніше ми писали про те, що згідно з українськими законами, якщо студент має документ, який підтверджує його статус, то він може оформити відстрочку від призову. Але для цього варто звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, адже відстрочку не надають автоматично.

Однак, варто знайти й про те, що студентів можуть призвати у так званий "проміжний період", коли вони знову опиняються в статусі абітурієнтів.

Під мобілізацію у 2014 році підпадають:

  • студенти, яких було відраховано;
  • студенти заочної форми навчання:
  • студенти у проміжний час;
  • студенти, які самостійно вступили до лав ЗСУ;
  • студенти, які не змогли вчасно підтвердити своє право на відстрочку від мобілізації, пройшли військово-лікарську комісію та отримали мобілізаційне розпорядження.

Чоловіків, віком до 27 років, до армії можуть мобілізувати лише за власною згодою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що колишній голова Конституційного суду України розповів про те, чи можуть призвати до війська осіб, які були засуджені. Також ми повідомляли, які дані будуть вносити в електронний реєстр військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.