Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зробив все їхніми ж руками: вчений залишив "секретне" послання Путіну (фото)

Доцент Карлового університету в Чехії продемонстрував росіянам та білорусам, що навіть в умовах тоталітарного режиму існує спосіб висловити свою позицію

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Війну

Білоруський учений секретно закодував фразу про Путіна

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Війну

Журнал Московського університету опублікував статтю білоруського вченого, який секретно закодував фразу "Здохни, Путлер. Ні війні". У статті він використовував "кодування" – акростих. Так йому вдалося з перших літер кожного абзацу утворити це "таємне" послання.

Як розповів сам автор, доцент Карлового університету в Чехії Ілля Лемешкін білоруському виданню "Салідарнасць", таким чином він хотів продемонструвати читачам в Білорусі та РФ, що навіть в умовах тоталітарного режиму можливо висловити свою позицію.

Його стаття під назвою "Скільки книжок Ф. Скорини було опубліковано в Празі" була написана у грудні 2022 року. Ця наукова праця присвячена Франциску Скорині, видатному діячеві епохи Відродження, який народився на території сучасної Білорусі.

Стаття "Скільки книжок Ф. Скорини було опубліковано в Празі"

Стаття "Скільки книжок Ф. Скорини було опубліковано в Празі"

Стаття "Скільки книжок Ф. Скорини було опубліковано в Празі"

Стаття "Скільки книжок Ф. Скорини було опубліковано в Празі"

Комічності додає той факт, що саме у річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну вчений відправив статтю до журналу "Концепт: філософія, релігія, культура", що видається Московським державним інститутом міжнародних відносин при Міністерстві закордонних справ РФ. Невдовзі, у червні 2023 року, на сайті цього журналу стаття була опублікована.

"Вирішив зробити все їхніми ж руками. Коли статтю надрукували, я написав у посольство Росії в Празі, попросив примірники, а на знак подяки запропонував надіслати в МДІМВ книжки Празького лінгвістичного гуртка. Я зібрав посилку, поклав туди 22 книжки (теж не випадково) "Портрета Франциска Скорини", – розповів учений.

За його словами, це була єдина можливість відправити в Росію книгу, заборонену в Білорусі. Приблизно за тиждень йому доставили 10 примірників дипломатичною поштою, а книги дійшли до МДІМВ.

Як притягнути Путіна до відповідальності

Раніше очільник Міністерства юстиції Денис Малюська розповів, що наразі Україна разом з міжнародними партнерами продовжує активно обговорювати створення Спеціального міжнародного трибуналу. Саме завдяки трибуналу можна буде притягнути диктатора Путіна та всіх військових злочинців до відповідальності.

Однак під час притягнення Путіна можуть виникнути труднощі, бо Росія не ратифікувала Римський статут. Але є інші кримінальні провадження, де Путіна притягнути до відповідальності цілком можливо, пояснив Малюська.

Нагадаємо, раніше ми писали про чергову абсурдну заяву, яку зробив Володимир Путін. Також ми повідомляли про те, що у Великій Британії запропонували створити так званий економічний Рамштайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.